•  

A legendás vak jósnő

2009. május 30. 06:03 , Legutóbb frissítve: 2009. május 30. 00:00 - Nemere István
Nemcsak parapszichológiai forrásokban emlegették Vangát, a vak bolgár asszonyt, hanem a napisajtóban is. És említik ma is, jóval a halála után. A legendás Vanga néha ijesztően meg tudta jósolni a távolban vagy a jövőben lezajló eseményeket.
 

Az igazi neve Vangelija Pandeva Guscserova volt; 1911. január 31-én született. Még gyermekként elvesztette szeme világát, ám - mint később gyakran mondogatta - kárpótlásul csodálatos ajándékot kapott a sorstól: attól kezdve többet látott, mint azok, akiknek jó a szemük és látónak hívják hiszik önmagukat...

Vanga háza előtt sok évtizeden át valóságos tömeg gyülekezett mindennap. Fogadta korának nagyon híres - és nem csupán bolgár - személyiségeit is. De akadtak olyanok, akikkel nem akart szóba állni, azokat határozottan kidobta a házából. Így járt az egykor oly hírneves Kaspirovszkij.

Azt ugyan hiába kérdezték tőle az őt felkeresők, hogy miként lehet gyorsan és könnyen vagyonra szert tenni; erre nem válaszolt, sőt az ilyesmit tudakolók is gyorsan a küszöbön kívül találták magukat.
Vanga sem gazdagodott meg a tudományából, mert a neki hozott ajándékokat és pénzt hol a helybeli görögkeleti templom építésére, hol valamelyik új árvaháznak adományozta. Később az állam is beszállt ebbe a soha véget nem érő üzletbe, és alaposan leszedte róla a sápot. A dolgok odáig fejlődtek, hogy állami szerv árulta a "jegyet" (utalványt) azoknak, akik Vangát látni, hallani akarták. A külföldiek természetesen csak valutáért kaphatták ezt is. Bizony olykor féléves várakozási idő is előfordult, olyan tömegek érkeztek Vangához.

1940-ben megjósolta, hogy hazájában a háború egy év múlva tör ki. Akkor ugyanis az a falu, amelyben lakott, Jugoszlávia része volt, és Jugoszláviát csakugyan 1941-ben támadták meg a németek (és a magyarok). Vanga 1942 áprilisában figyelmeztette III. Borisz bolgár cárt, hogy vigyázzon augusztus 26-án minden esztendőben. Abban az évben azon a napon a cárral semmi sem történt, és sokan kinevették Vangát és "babonáit". De a dátum többes számban hangzott el, erre figyelni kellett volna. Boriszt a következő évben, 1943. augusztus 26-án ölték meg a merénylők...

1968 januárjában Vanga folyton Prágát emlegette, és valami akváriumot is mondott, amelyben "őrültek fognak halászgatni". Augusztusban aztán a Varsói Szerződés seregei bevonultak Prágába... A következő évszázadokra több, súlyos katasztrófát jósolt, és volt egy olyan jóslata is, amely bennünket, magyarokat érinthet. 1979-ben ugyanis azt mondta: kétszáz év múlva az emberiség felveszi a kapcsolatot a kozmikus idegenekkel, és ebben a kapcsolatfelvételben a jelek vételét és megfejtését magyarok végzik majd el.

1981 elején Vanga ismét politizált, megjósolta, hogy a lengyel Szolidaritás mozgalommal bajok lesznek. "Novemberben ér véget" - mondta, amiben csak két hetet tévedett.

1994-ben megjósolta, hogy Csecsenföldön az oroszok agresszív támadására lehet számítani, amelynek sok ezer áldozata lesz. Ugyanakkor - tette hozzá - ez az esemény is sietteti majd az orosz birodalom széthullását. Igaz, olyasmit is mondott, ami eddig nem valósult meg: szerinte a doni kozákok fellázadnak, és saját államot alapítanak az oroszoktól elvett földön, ez lesz a Doni Kozák Köztársaság... Ki tudja? Orosz földön semmi sem lehetetlen...

Vanga nemcsak jóslással foglalkozott, egyéb paraképességei is voltak. Beszélt minden élőlényhez, állathoz és növényhez is. Olykor pedig a szellemekkel társalgott, a körülötte lévők számára érthetetlen nyelven és módon. Sokan állították, hogy amikor Vanga közelében voltak, hallották rég elhunyt családtagjuk szavait.

Ha arra kérték, keressen meg eltűnt személyeket, megtette. Elmondása szerint a szellemek nem mindig néznek ki úgy, mint az emberek, inkább sok köztük a pillangóhoz, vagy növényhez, virághoz hasonló lény. És még az alakjuk is más, attól függően, hogy életükben milyen nagy intellektusuk volt. Minél értelmesebb volt az az ember, akinek a szellemét a vak asszony látni vélte, annál magasabb, fehérebb színű szellemlény vált belőle.

Sok eltűntet megtalált, sok eseményt megjósolt, de olykor kudarcot vallott. Aztán eljött az idő, amikor az ő létének is vége szakadt. Mintha nagyon nehezen akart volna elmenni innen - amikor bevitték a szófiai kórház intenzív osztályára, arra kérte az orvosokat, ne avatkozzanak bele "Isten dolgába", hagyják őt békében meghalni.
Erre azonban két teljes hónapig kellett várnia. Halála előtt még elmondta: mindazt, amit tud, most adja át egy francia kislánynak. Aki, tízévesen - mint ""ő annak idején"" - szintén elveszti a látását. De ez nem baj - jelentette ki Vanga -, mert az a kislány is akkor kezd majd igazán ""látni"".

További érdekes cikkeket, olvasnivalót, játékot és ajánlót a Kiskegyed Horoszkóp Magazinban találsz. Keresd az újságárusoknál! 

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 1 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Kérdező
2009. május 30. 22:37

Ha a karmikus determináció világában élsz, akkor várhatod a rosszat, ha tudod, hogy a szabad akarat magad teremtette világában élsz, akkor csak rajtad múlik, hogy mit teremtesz magadnak.

Astronet Piactér