Bolygók mitológiája: a Merkúr

2017. június 13. 18:00 - Németh Ági, fotó: Shutterstock
A Merkúr uralkodik az Ikrek jegyében tavasszal, és a Szűz jegyében ősszel. De ki volt az istenség, akiről a nevét kapta?

Mercurius, a görög mitológiában Hermész, Zeusz fia volt az ókori mitológiában, édesanyja Maia. Mercurius az istenek hírnöke, vándorok, kereskedők, tolvajok istene, a lant feltalálója.

 

Az arkadiai Külléné hegyének egyik barlangjában jött a világra.

A Merkúr nevű bolygóhoz soroljuk a horoszkópban a gyermekeket, és a gyermekekkel kapcsolatos kérdéseket. Talán azért mert Mercurius hihetetlenül koraérett, rendkívül csavaros eszű és intelligens volt már egy napos korában is.

A Merkúrt vizsgáljuk, amikor egy kisgyermek feláll, és járni tanul – hiszen Mercuriust az utazás isteneként is tisztelték.  A Merkúr helyzetét elemezzük, amikor egy kisgyermek beszélni tanul, hiszen Mercurius a szavak istene.

A Merkúr helyzetét vizsgáljuk akkor is, amikor a kisgyermek először próbál kapcsolatot teremteni  a bölcsödében, játszótéren, hiszen Mercurius az Istenek hírnöke.

A Merkúr uralja a horoszkópunkat életünk 1-2 évében!
Mercurius már újszülött korában elhagyta a pólyát, és elment Pieriába, ahol tréfából és nyereségvágyból elhajtotta Apolló Isten gulyáját.

Miért is mondjuk az Ikrek jegyében született emberekre,  hogy furfangosak, csavaros eszűek? Mercurius Apolló Isten állatait hátrafelé hajtotta ki a barlangból, saját lábára ágakat kötött, hogy eltüntesse a nyomokat, így szerette volna becsapni Apollónt, aki persze Zeusz elé vitte.
 
Mercuriusnak sikerült kimagyarázni a tettét, és Zeusz megbocsátott neki. Ám azért, hogy kiengesztelje Apollónt, egy szép dalt játszott neki a lanton, melyet egy teknősbéka páncéljából készített.
Ezért is ábrázolják Mercuriust általában egy lanttal a kezében.

Gondoljunk csak Benkő Lászlóra, az Omega együttes Liszt Ferenc díjas zenészére! Az ő horoszkópjában az Ikrek jegyében három fontos bolygó is áll.  És talán nem véletlenül kapcsolódik a Merkúr trigonnnal (a legjobb fényszög) a Neptunuszhoz, a lant bolygójához.

Az erős Merkúr állással rendelkező emberek jó zenészek, általában pengetős, vagy billentyűs hangszeren játszanak.

Mercurius oda ajándékozta Apollónak a lantját, mert annak annyira megtetszett az új hangszer. Apollón cserébe neki ajándékozta a botját, mellyel a gulyáit terelgette.
Később ez a pásztorbot átváltoztott caduceussá, a kereskedők híres botjává.

www.nemethagi.com


Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér