Neptunusz, a kék óriásbolygó

2008. július 31. 05:04 , Legutóbb frissítve: 2008. július 31. 00:00 - L. Zs.
A Neptunusz a legkülső óriásbolygó naprendszerünkben, a nyolcadik bolygó a Naptól. Kékes színe miatt Neptunuszról, a tengerek római istenéről nevezték el, jele is az isten háromágú szigonyát jelképezi. A bolygót, amely sok milliárd évvel ezelőtt egy ütköz
 
A Neptunusz felbukkanása

Az Uránusz felfedezése után észrevették, hogy a bolygó pályája nincs összhangban a bolygómozgások elmélete által megjósolttal. A csillagászok ezt azzal magyarázták, hogy van még egy bolygó a naprendszerben, melynek gravitációs hatása megzavarja az Uránusz mozgását. Adams és Le Verrier mechanikai számításokkal egymástól függetlenül megjósolták a zavaró bolygó helyzetét. Számításaik alapján a Neptunuszt 1846. szeptember 23-án Galle és d""Arrest fedezte fel.
Kevesen tudják, de a bolygót 1613-ban már Galilei is észlelte. Annak ellenére, hogy két egymást követő éjszakán észrevette a bolygó elmozdulását, csillagnak vélte. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy a bolygó a további éjszakákon már nem volt a távcső látómezejében. A Neptunuszt eddig csak a Voyager-2 űrszonda kereste fel 1989-ben. Amit a Neptunuszról tudunk, jórészt a Voyager megfigyeléseiből származik, de a közelmúltban a Hubble Space Telescope űrtávcső segítségével végzett megfigyelések is sok adattal gazdagították a bolygóról rendelkezésünkre álló ismereteket.
Kőzetek és gázok

A 49 528 km átmérőjű Neptunusz összetétele és felépítése valószínűleg nagyon hasonló az Uránuszéhoz. A Neptunusz is gázbolygó, és négyszer nagyobb, mint a Föld. Nagyon távol kering a Naptól, melyet a felfedezése óta még egyszer sem került meg, ehhez százhatvanöt földi évre van szüksége. A bolygó részben kőzetekből áll, ám tartalmaz 15 % hidrogént és kevés héliumot is. Légköre hidrogénből, héliumból és metánból áll, belsejében lehet egy Föld méretű kőzetmag. A bolygó kékes színét a légkörben lévő metán okozza, ami elnyeli a beérkező fény vörös részét. Nagyon kevés kráter látható rajta, ami arra utal, hogy felülete fiatal.
A Jupiterhez és a Szaturnuszhoz hasonlóan a Neptunusz több energiát sugároz, mint amennyit a Naptól nyer, ami azt jelenti, hogy a bolygó belsejében valamilyen hőforrásnak kell lennie. Ám így is nagyon hideg van a Neptunuszon: a hőmérséklet -225 °C. A többi gázbolygóhoz hasonlóan a Neptunusznak is van gyűrűje. A Voyager-2 által készített közeli képeken még a gyűrűk csavarodása is megfigyelhető. Korábban a Neptunusznak mindössze két holdját ismertük: a 2700 kilométer átmérőjű Tritont, és a csupán 340 kilométeres Nereidát. Az űrszonda további hat holdat fedezett fel, amelyek leginkább bolygóközi törmelékre emlékeztetnek, és valószínűleg egy valaha darabokra esett nagyobb hold maradványai.

 
 

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér