Sorsfordító álmok, halál közeli élmények, előző életek

2011. december 28. 10:00 - D.K.
Van abban valami különös, hogy hiába száguld szélessávú Interneten az információ, hiába követik lépésről, lépésre bonyolult műszerek az emberi agy sejtjei közt villódzó gondolatot, hiába képes a NASA kozmikus karambolt előidézni a földtől 133 millió kilom
Az ember, hatmilliárd másik ember között is egyedül van, s éppen úgy fél a haláltól, a betegségtől, a fájdalomtól, pontosan ugyanúgy keresi a megváltást, a hitet, a boldogságot, mint kétezer évvel ezelőtt. Éppen csak nehezebben találja meg.
Sokan vannak körülöttünk olyanok, akik egy különös, visszatérő álom, egy reinkarnációs hipnózis során előbújó emlék, vagy egy súlyos baleset után átélt halál közeli élmény hatására megváltoznak. Hinni kezdik, hogy van élet az élet után, hogy lépteinket angyalok őrzik és, hogy legfőbb dolgunk megtudni milyen feladat miatt születtünk meg a földre. A módosult tudatállapotokban: álmodáskor, halál közeli pillanatokban, hipnózis, mély relaxáció, vagy meditáció során, a megtapasztalt élményeket az emberek többsége valamiféle odaátról érkező misztikus, ezoterikus üzenetként él át. Hatásukra szemléletük, életfelfogásuk gyökeresen megváltozik. Vannak kutatók azonban, akik ezeket a jelenségeket megpróbálják tudományosan magyarázni.

Álmok

Az agykutatás legújabb feltételezései szerint az álmodáskor keletkező elektromos hullámok stabilizálják az idegsejtek napközben képződött egyedi receptorait, újraprogramozva a fontos agyi idegpályák egyéni tulajdonságait. Egyes agykutatók szerint az álom feladata éppen az, hogy fenntartsa az emberek közti pszichológiai különbségeket. Vagyis az álmok egyéniségünk őrzői. 
A leghíresebb pszichológusok valamennyien foglalkoztak az álom jelenségével, így Freud is, aki szerint az álomban a tudattalan ösztönén jelzi igényeit. Az álomtartalom mögött kisgyermekkori élmény húzódik, amelyet egy aktuális élmény hív elő. Freud tanítványai a hatalmi ösztönt, a kriminalitást, illetve a születési traumát tartották meghatározó álomélménynek. Ferenczi Sándor azt állította, hogy az ember méhen belüli fejlődése megismétli az őstengerben megjelenő egysejtű fejlődését. A nemzetközi hírű magyar pszichológus azt gondolta, hogy miután az őstengeri lét volt az igazi ősnyugalom, az ember álmaiban oda vágyik vissza. Szondi Lipót mindezt kiegészítette a családi tudattalan fogalmával, és azt mondta, hogy az egyes ember a személyes emléknyomokon túl rendelkezik ősei emlékeivel is, álmaiban ezek is megjelennek. Jung szerint az álom nem más, mint a tudattalan megnyilvánulása, amely mindig kiegyenlítődésre törekszik. Mikor ébren vagyunk, tudatunk alkalmazkodik a környezethez, szocializálódik, elnyomva ezzel énünk azon részét, melyek a tudatosan kialakított életbe nem férnek bele. Az elnyomott tudatalatti az álmon keresztül hozza felszínre elfojtott tulajdonságainkat, így kompenzálva a tudatos dolgokat.

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 2 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Balázs Domonkos Eckl
2013. május 3. 16:14

nagyon jó

Balázs Domonkos Eckl
2013. május 3. 16:13

nagyon jó

Astronet Piactér