Tanulj meg álomul! – a négy őselem motívuma

2017. július 24. 17:48 - Astronet, fotó: Shutterstock
Az álom tükör, rólunk mesél… Tar Ildikó könyvének segítségével megfejthetjük az éjszaka látott képsorokat, és közelebb juthatunk önmagunk megértéséhez is!

Tar Ildikó író, előadó, tanár Az álomfejtő – Önismereti kézikönyv és szótár című összegző művében kultúrtörténeti, pszichológiai, tudományos és spirituális szempontból is vizsgálja az álmodás jelenségét. Sorra veszi, hogy a régi korok bölcsei miként vélekedtek erről, majd a 19. század végén, 20. század elején  hogyan vált a pszichológia vizsgálatának tárgyává az álom.

 

Szimbólum és jelentés

Az ember szimbólumteremtő lény, ez az egyik specifikuma, ami kiemeli az állatvilágból. A szimbólum jelkép – vagyis a jeltest, amit a szimbólum esetében látunk, valami önmagánál többre utal.
Az álom szimbólumokkal „dolgozik”. Ezek a jelképek közelebb visznek bennünket a mély-énünkhöz, az álomtudatunk gondolkodásához. Egy jelkép két részből áll: az azonosítóból (ez a látható, hallható, tapintható rész) és az azonosítottból (ez a fogalmi sík). Például a karikagyűrű esetében az azonosító maga a gyűrű, az azonosított fogalmi sík a házasság.
A szimbólumok analógialáncokat alkotnak. Azt, hogy az ősi tudat analógiasorokban gondolkodott, a mítoszok, mesék, ősi énekek és a ránk maradt nagy szellemi tradíciók bizonyítják.

A négy őselem szimbóluma és analógiáik

Föld
Mutatja az álmodó testi állapotát, anyagi helyzetét és szociális, környezeti viszonyait. Ha az álomban a szerepe kiemelt jelentőségű, akkor felhívja a figyelmet arra, hogy az illető álljon két lábbal a földön, a realitások talaján, váljék stabilabbá. Szellemi szinten a föld az ’anyaföld’, a Nagy Anya jelképe, aki befogad, megszül, táplál és eltemet. Ebben az értelemben az anyaság szimbóluma is.

Levegő
Az élet jelképe. Szellemi szinten az intellektuális, szellemi energia szimbóluma. Ha központi jelentőségűvé válik, akkor a gondolatiságunkra és/vagy az életminőségünkre hívja fel a figyelmet. Ha fuldoklunk, akkor valaki, vagy egy helyzet olyan nyomasztó hatással van ránk, hogy az már az életünket fenyegeti. A magyar ’lélegzik’ és ’lélek’ szavak közös szótöve is mutatja azt az ősi elgondolást, mely szerint maga a ’létezés’ a testből kiszálló, majd oda visszatérő lélek…

Tűz
Az emberré válás, az életerő jelképe. Akarati, vágyéleti, átalakító erők jelenlétére utal. Fontos a mértéke, és hogy a helyén jelenik-e meg; ettől függ, hogy éltető, vagy pusztító jellegű-e.
Apró kis tűz, gyertya, lámpás: eligazodást segítő tudati erők; tűzvész: a belső egyensúly felborulásának jelölői.

Víz
Az érzelmi, intuitív, empatikus síkon megjelenő életenergia, a testbe zárt lélek jelképe. A szellemihez közel álló erő, de veszélyes is a szellemre nézvést, ha az érzelmek (víz) az anyagvilág felé húzzák. A tiszta víz tiszta, áttetsző érzelmekre utal. A mély víz mély érzelmekre utal, és a félelemre, amelyeket a felismerések okozhatnak.

Lapozgató


Tar Ildikó Az álomfejtő – Önismereti kézikönyv és szótár című könyve a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. (4490 Ft)

 


Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér