A karma vajon mi?

2014. október 3. 08:00 - Astronet
Karma, reinkarnáció, szamszára: sokszor dobálózunk ezekkel a szavakkal, de tényleg tudod mit jelentenek?

Nemcsak a buddhizmus magasztos tanítása jutott el a nyugati világba, hanem az ókori India szent nyelve, a szanszkrit néhány kifejezése is. Azonban e szavak jelentéséhez többé-kevésbé téves vagy nem egészen tisztázott fogalmak fűződnek.

Karma

Magában foglal minden tettet, tágabb értelemben az ok és okozat, az akció és reakció törvényszerűségét. A karmát általában a sorssal azonosítják, és emiatt negatív érzelmeket vált ki sokakból. Talán azért, mert a legtöbben – tudatosan vagy tudattalanul – tisztában vannak azzal (ezt nevezik lelkiismeretnek), hogy életük során számolatlanul osztogatták a sebeket a környezetükben élőknek. Valahol a lelkük mélyén pedig azt is tudják, egyszer minden elhibázott cselekedetüket ki kell javítaniuk. Ugyanis minden tett elkerülhetetlenül maga után vonja a következményeket. Talán nem is azonnal, hanem egy vagy több élettel később.

 

Reinkarnáció

Ne szúrj ki magaddal! Az egyik legnehezebben helyrehozható karma, ha valaki folyton átkozódik. Az elindított energiának valahol vagy valamikor, talán majd egy későbbi életben, de mindenképpen célba kell érnie. Ha viszont a célzott személy karmája kizárja, hogy olyan rossz történhessen vele, amit nem érdemelt ki, a mágikus erő, a negatív programmal ellátott energia elkerüli, és mint a bumeráng, visszaérkezik az elindítójához.

A buddhizmus, illetve a hindu vallás és világszemlélet szerves része a reinkarnációba vetett hit. Bár jó néhányan átélték már a déjà vu-t, az „ez egyszer már megtörtént velem" megfoghatatlan hangulatát, sokan egyszerűen csak érzéki csalódásnak tartják ezeket a beszámolókat. Főként azok vélekednek így, akiknek még nem voltak ehhez hasonló élményeik.

A karma szerint az egyén halála után magával viszi a következő életébe jó és rossz tetteinek következményeit. Amikor pedig elérkezik az ideje, ismét találkozik régi ismerőseivel, akikkel szemben tartozása vagy követelése van, esetleg régi érzelmek kötik össze őket, például szerelem, illetve gyűlölet. Állítólag ez az oka az észérvekkel megmagyarázhatatlan rokon- vagy ellenszenv kialakulásának. Az emberi kapcsolatok emiatt lehetnek harmonikusak vagy ellentmondásosak. A karma törvénye szerint az utóbbi esetében valószínűleg mindkét félnek arra van szüksége, hogy feloldódjanak korábbi ellentéteik, és továbblépjenek lelki fejlődésük útján.

Szamszára

A keleti világnézetek szerint a lélek újra és újra testet ölt, mert csak így teljesítheti kötelességét, szerezheti meg a tudást és a tartozások rendezéséhez, illetve a fejlődéshez szükséges tapasztalatokat. Ha ez nem sikerül, a szamszárában, vagyis a lélek körforgásában újra ismétli előző életét hibáival együtt. Amennyiben elmulasztja a nagy lehetőségeket, várnia kell, amíg nem kínál fel egy újabbat a sors. Aki arra törekszik, hogy lelkiismerete tiszta legyen, a következő életébe nem érkezik kifizetetlen számlával.


Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér