Kelta mítoszok, druida hagyományok

2010. június 1. 07:04 , Legutóbb frissítve: 2010. június 1. 00:00 - L. Zs.
A kelták Közép- és Nyugat-Európában élt ókori indoeurópai népek, népcsoportok voltak. Sokáig a gallokkal azonosították őket, azonban ez mára elavulttá vált: a gallok csak egy népcsoportja volt a keltáknak, akik Gallia (a mai Franciaország) területén éltek
 
Kelták Európában

Tévedés lenne azt hinni, hogy kelta népek csak a mai Írország, Franciaország és Spanyolország területén éltek. A kelták a Kárpát-medencében is megjelentek, és továbbépítették a korábbi népek nagy földvárait, úthálózatot létesítettek. A kelták és a helyi őslakosság keveredése kitűnik a régészeti leletekből. A Dunántúlon illír-pannon törzsekkel, az Alföldön a szkítákkal, Erdélyben a dák néppel keveredtek. A Duna mentén a leghíresebb kelta települések voltak: Győr (Arrabona), Bécs (Vindobona), Óbuda (Aquincum), Belgrád (Singidunum), Szekszárd (Alisca).

A kelta mitológia csodálatos lényei

A kelta mitológia elemei elsősorban Tolkien regényei által váltak ismertté. A Gyűrűk Ura trilógia (illetve A szilmarilok, A babó) keltette életre a kelta-germán mitológia fantasztikus lényeit, mint az orkok, a tündék vagy a törpök - rendkívül sok átfedés fedezhető fel a korabeli mondai elemek és a tolkieni meseszövés eszköztárában.

A kereszténység elterjedése előtt a kelták istenekkel és más csodálatos (olykor emberfeletti) lényekkel népesítették be világukat. Írországban éppúgy, mint a mai Wales területén vagy Galliában. Az elszórtan élő kelta népek hitvilága vidékenként változott, nyelvük és szokásaik azonban közel azonosak voltak mindenütt. Papjaik, a druidák szent fák - amilyen például a tölgy és a mogyorófa - tövében gyakorolták a mágiát, és jósolták meg a jövőt.Az emberek az ő közvetítésükkel léphettek kapcsolatba az istenekkel. Ők értelmezni tudták a természetfeletti jelenségeket, amelyek az istenek üzenetét hordozták. A kelták hite szerint az istenségek mindenütt jelen vannak: a fákban, az állatokban, a vizekben. Ebben a mágikus világban természetesnek tűnik, hogy az emberek állattá változzanak, könyörtelen csatákat vívjanak, vagy éppen megjárják a túlvilágot.
 

Vegyülő hit- és mondavilág

Idővel a rómaiak által meghódított kelta népek romanizálódtak, átvették a rómaik vallását. A kereszténység terjedésével a kelta vallás és mitológia háttérbe szorult, de néhány jellegzetesség megmaradt. Így keletkezett az 5-6. században az Artúr-mondakör. A kelta mitológia a későbbiekben sem tűnt el nyom nélkül, így tudunk az ősi Írország hitvilágáról, a mondakörökről. A szomszédos népek mondavilága azonban keveredett egymással, így például nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy Trisztán és Izolda története a germán, vagy a kelta mitológiához tartozik-e.

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér