Ősi emancipáció? Miért vágták le a mellüket az amazonok?

2009. április 6. 05:36 , Legutóbb frissítve: 2009. április 6. 00:00
Harcosok, hódítók, uralkodók, önfenntartók. Csupa olyan szerep, amelyet a mai társadalom leginkább a férfiaknak tulajdonít, azonban akikről szó van, ők mindannyian nők, a törékeny és gyengébbnek mondott nem képviselői. Ők, az amazonok. Pont ettől tűnnek m
 

Az amazonok elsősorban a görög mitológiában szerepelnek, de manapság egyre több kutatás szól amellett, hogy a harcos nőkről szóló történeteket a valóságban az ázsiai sztyeppéken létező matriarchális berendezkedésű népről mintázták.

A legenda szerint az amazonok Arésztől, Zeusz és Héra fiától, a vérengző és féktelen háború istenétől származtatták magukat. Anyjuk a legbékeszeretőbb nimfa, Harmonia, de egyesek szerint az amazonok anyja Aphrodité, a szerelem istennője, mások úgy vélik, hogy Árész lánya, Otrété hozta világra őket.
A lányok apjuk harcias életformáját követték. Nevük onnan eredt, hogy a harcra kiképzett leányoknak eltávolították, levágták, kiégették vagy elszorították a jobb mellét, hogy az ne akadályozza őket az íj használatában és a dárdavetésben. Az "amadzoi" görög nyelven annyit tesz: kebeltelenek. Az amazonok csak anyai ágon való leszármazottaikat tartották számon.


Társadalmukban a nők voltak azok, akik kormányoztak és harcoltak, a hagyomány szerint egyszerre két uralkodó volt, az egyik a hódításokat vezette, a másik a meghódított területeken uralkodott. A férfiak dolga volt a házimunka elvégzése, ők harcolni nem tudtak, mert kezüket és lábukat még csecsemőkorukban eltörték. Egyesek szerint országukban egyáltalán nem tűrtek meg férfit, időnként idegenekkel egyesültek, hogy népük fennmaradhasson. A lánygyermekeket maguknál tartották, és harcosokat neveltek belőlük. A fiúgyermekeket azonban kegyetlenül megölték. A csatákban is több hadifoglyot ejtettek, akik közül a legrátermettebbektől szültek gyermeket, utána kivégezték őket.
A hódítók

Az amazonok a legenda szerint kezdetben az Amazón-folyó mellett laktak, az ógörög gyarmaton, melyet ma Tanaisznak hívnak. Tanaisz, Lüszippé amazon fia, megsértette Aphroditét azzal, hogy lenézte a házasságot és csak a harcnak élt. Ezért az istennő szerelemre lobbantotta saját anyja iránt. A fiú, hogy elkerülje a vérfertőző viszonyt, beleugrott a folyóba, és vízbe ölte magát. Lüszippé szabadulni akart fia szellemétől, ezért lányait egy fekete-tenger menti síkságra vezette. A lányok három törzsbe tömörültek, és mindegyik törzs alapított egy - egy várost. Lüszippé volt az, aki felállította az első női lovas csapatot, bronzíjat, rövid, félhold alakú kis pajzsot viseltek. Sisakjuk, ruházatuk és övük vadállatok bőréből készült. Lüszippé templomot emelt Árésznek és Artemisz Tauropolosznak, akinek kultuszát ő teremtette meg. Ő építette meg Themiszkürát, a későbbi amazon fővárost. Három híres amazon királynő, Marpészia, Lampadó és Hippó, hódította meg Kis-Ázsia és Szíria nagy részét, és alapították meg Epheszoszt, Szmürnát, Kürénét és Mürinét. Ezen kívül az amazonok alapították még Thibát és Szinopét is. Epheszoszban állítottak szobrot Artemisznek, az epheszoszi Artemisz-templom, melyet csak később emeltek a szobor köré, a világ hét csodája közé tartozik.
 

Hippolüté öve

Több legenda is fennmaradt az amazon királynőkről. Az egyik szerint Héraklész megölte saját gyermekeit. Amikor ráébredt tette súlyosságára, felkereste Delphoit, és Apollón tanácsát kérte, miként vezekelhetne bűneiért. Püthia jóslata azt hagyta meg neki, hogy teljesítse azt a tíz feladatot, amit Mükéné királya, Eurüsztheosz ad neki. Ezek közül az egyik Hippolüté amazon királynő övének megszerzése volt. Amikor Héraklész ellátogatott az amazonokhoz, három városukat Hippolüté, Antiopé és Melanippé kormányozta. Hippolüté megpillantva Héraklészt, és izmos testét, felajánlotta a hősnek Árész arany övét, mint szerelmi ajándékot. Eközben Héra, amazonnak álcázva magát, elhíresztelte a harcos nők között, hogy Héraklész meg akarja ölni Hippolütét. A dühös amazonok megtámadták a hajót, ahol Héraklész és királynőjük tartózkodott., és Héraklész, abban a hitben, hogy elárulták, megölte Hippolütét, elvette tőle az övet és a fegyvereit.

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér