Bábel: az égig érő torony

2009. május 28. 08:00 , Legutóbb frissítve: 2009. május 28. 00:00 - O.E.
Valamikor réges régen a Földön minden ember egy nyelvet beszélt - ők voltak Noé utódai. Kelet felől Sineár földje felé vándoroltak, hogy a letelepedésre igazán alkalmas helyet találjanak. Azt tervezték, olyan várost s tornyot építenek, amelybe mindannyian
 

Az Úr azonban nem nézte jó szemmel a dölyfösséget és az égbe törekvő építkezést, s hogy megakadályozza az emberek ez irányú vágyait, elködösítette elméjüket, s összezavarta a nyelvüket. Ettől kezdve nem értették egymást az emberek, s feladták az építkezést. Szétszóródtak a világon, különböző nemzeteket alapítottak, és külön életet éltek. Ez Bábel története.
Mit mond a Biblia?

A Bábel név a héber "balbél", összezavar igéből származik. Maga, Bábel tornya az emberi gőg és nagyravágyás szimbóluma a Teremtés könyve szerint. " Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. Amikor útnak indultak keletről, Sineár földjén egy völgyre találtak, és ott letelepedtek. Azt mondták egymásnak: Gyertek, vessünk téglát, és égessük ki jól! És a tégla lett az építőkövük, a földi szurok pedig a habarcsuk. Azután ezt mondták: Gyertek, építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek teteje az égig érjen; és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész föld színén. Az Úr pedig leszállt, hogy lássa azt a várost és tornyot, amelyet az emberek építettek. Akkor ezt mondta az Úr: Most még egy nép ez, és mindnyájuknak egy a nyelve. De ez csak a kezdete annak, amit tenni akarnak. És most semmi sem gátolja őket, hogy véghezvigyék mindazt, amit elterveznek. Menjünk csak le és zavarjuk ott össze a nyelvüket, hogy ne értsék egymás nyelvét! Így szélesztette szét őket onnan az Úr az egész föld színére, és abbahagyták a város építését. Ezért nevezték azt Bábelnek, mert ott zavarta össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan szélesztette szét őket az Úr az egész föld színére." (Móz, 11, 1-9)
Belus temploma

Sokak szerint a babiloniai csonka torony valójában Belus temploma lehetett, amely hatalmas méreteivel úgy nézett ki, mint amit egyenesen az égig akartak emelni. Herodotos emlékiratai szerint a torony egy hatalmas, négyszögletű épület volt, amelynek a közepén helyezkedett el az óriási torony, amelyhez lépcső vezetett fel. A torony tetején szentély állt, s vélhetően csillagvizsgálóként is üzemelt. Minthogy azonban ezen a vidéken több ilyen jellegű épület romjait is megtalálták, nem lehet tudni, hogy a Bibliai leírások valóban e templom romjaira vonatkoznak-e vagy sem. A régészek által feltárt épület-maradványok azonban pontosan úgy és olyan anyagokból készültek, mint ahogy a Biblia leírja: homokból készített égetett téglából és szurokból.
Bábel mellett szól továbbá az is, hogy több történelmi személy is beszámolt a hatalmas toronyról, így például Nagy Sándor is, aki személyesen látta a biblikus épület romjait, és meg volt róla győződve, hogy a valódi Bábel Tornyot látta.
 

Gigantikus zikkurat

A történészek szerint Bábel tornya nem volt más, mint egy hatalmas, többlépcsős, babiloni zikkurat, amelyet a zsidók babiloni fogságuk alatt ismertek meg. Az építmény, gigantikus alappal indítva valóban alkalmas lett volna arra, hogy a felhők közé emelkedjen, de mivel a kommunikációs zavar következtében az építkezés leállt, a világ legmagasabb épülete nem született meg.
A Közös nyelv létezett

A tudósok egy része szereti a bibliai Bábel Tornyának történetét mesévé degradálni, amely csupán azért született, hogy a hívők magyarázatot kapjanak arra a kérdésre, hogy miért létezik több nyelv és több nemzet a Földön? Nyelvkutatók azonban bebizonyították, hogy visszafelé haladva az időben a különféle nyelvek közötti különbség egyre csökken, és Kr. e.. 3000 körül (amikor a torony épült) teljesen megszűnik...
Antropológusok szerint az emberiség ebben az időben valóban a Biblia által megjelölt területen élt, és ezután kezdtek szétszéledni a Földön. A kérdés már csak az, hogy ezek után mi hozhatta létre azt a fajta genetikai mutációt, amely következtében létrejöttek a különféle népcsoportok a különféle kontinenseken?

Forrás: wikipedia, Biblia

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 2 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!margareht
2009. szeptember 20. 17:28

a bábeli zürzavar nekem kicsit zavaros

nemeth robert
2009. május 29. 11:20

sokan keresik istent de o nem a kereszten van vagy a biblia lapjain hanem az ember szivebe lakozik a babeliek rosz helyen kerestek

Astronet Piactér