Akkor gyógyul a beteg, ha itt az ideje - 2. rész

2010. július 21. 11:30 , Legutóbb frissítve: 2010. július 21. 00:00
A homeopátia a hasonlót a hasonlóval kezelni elv alapján gyógyít. Alkalmazásának lényege, hogy a beteg azt a gyógyszeranyagot kapja homeopátiás hígításban, amely hígítatlanul az egészséges emberben olyan tüneteket vált ki, mint amelyek leginkább hasonlíta
 
A különböző anyagok, növényi, állati termékek hatást gyakorolnak az emberi szervezetre - az egészséges ember közérzete megváltozik, álmos lesz, szédül, fájdalmat érez.

Amennyiben ennek a bizonyos anyagnak a csökkentett adagjával kezelik azt a beteget, aki hasonló panaszokkal jelentkezik, állapota a homeopátia alaptétele szerint javulni fog. Hasonló elvet követnek a védőoltásoknál is, amikor elölt baktériumcsírák igen kis mennyiségével saját védőanyag termelésére serkentik a szervezetet.
Fejfájást sok minden okozhat

Napszúrás, influenza, láz, különböző szembetegségek, magas vérnyomás, a nyakcsigolyák meszesedése, kifáradás, stressz, stb - ettől mind fájhat a fejünk, és hosszú távon nem a gyógyszer hozhat megoldást. Fájdalom esetén, elsősegélyszerként érdemes kipróbálni a következő, gyomrot és szervezetet nem terhelő, alternatív kezelés egyikét.

1. A fejfájás típusa: fejtetőn érzett nyomás.
Romlik a zajtól, ha rázza a fejét, Javul melegtől, alvástól..
Szere: foszforsav

2. A fejfájás típusa: hirtelen jelentkező, rövid ideig tartó, heves fejfájás, Rosszabbodik éjszaka, zajtól, fénytől. Javul nyugalomban, verejtékezés után.
Szere: sisakvirág-kivonat

3. A fejfájás típusa: Féloldali, szorító fejfájás, a beteg úgy érzi, mintha túl nagy volna a feje, mintha satuba szorították volna. Hideg italokat kíván, hűvös levegőre vágyik. Romlik egy hirtelen mozdulatra, és javul, ha a fejét szorosan beköti.
Szere: ezüstnitrát

4. A fejfájás típusa: Pulzáló, lüktető fejfájás, legerősebb a halántékon. Zavarják az erős hangok, szagok is. A bőr forró, egyszer száraz, máskor nyirkos, de a pirosság mindig jelen van. Gyakran jelentkezik klimaxban.
Szere: maszlagos nadragulya

5. A fejfájás típusa: Elviselhetetlen, feszítő fájdalom, amely a legkisebb mozdulatra romlik, viszont javul, ha a beteg nyomja, fogja a fájdalmas részt. A fájdalom a homloknál és a nyakszirten jelentkezik. Még fejbőre is rendkívül érzékeny. Kívánja a magányt, ingerlékeny, hallgatag beteg, egyedül akar maradni. Sok folyadékot iszik.
Szere: Bryonia, a fehér földitök kivonata

6. A fejfájás típusa: leggyakrabban a bal halántékánál jelentkezik. A beteg vibráló fényeket lát, néha úgy érzi, mintha "lötyögne" az agya járás közben. Forgó jellegű szédülés, homályos látás kísérheti. Este és a szabad levegőn romlik. Mozgástól, dörzsöléstől, meleg szobában javul.
Szere: ciklámen

7. A fejfájás típusa: A nyomásszerű fejfájást látászavar előzi meg, és gyakran jár kettős látással, szemüregi fájdalommal, amely a tarkó felé sugárzik, de kiterjed az egész fejre. Romlik az állapota, ha lefekszik. Enyhül vizelés után.
Szere: sárgajázmin-kivonat

8. A fejfájás típusa: Igen heves, lüktető, dobolóm hulllámzó fejfájás, amely hirtelen jelentkezik. Vérnyomáskiugrással jár vagy ez váltja ki. A napszúrás szintén kiváltó ok lehet. Romlik a fej legkisebb mozdulatára, melegben; javul hosszabb alvás után
Szere: Glonoinum

9. A fejfájás típusa: A fejfájás olyan, mintha szöget vernének a halántékába. Tarkótájon nehézségérzet okoz, a beteg görcsöt érez, ezért a fejét hátrahajtja. Ásítozik, esetleg hány a fejfájás jelentkezése után. Nehezen viseli el az éles hangokat, mert ezektől erősödik a fájdalma. Romlik beszéd, cigarettafüst, érzelmek hatására, levegőtől, kávétól. Jobban érzi magát, ha egyedül van, ha nyel, ha mély levegőt vesz.
Szere: ignácbab

10. A fejfájás típusa: A fejfájás látászavarral kezdődik, égető hányással, hasmenéssel jár. A fejen is égő érzetet okozhat. Gyakran lép fel a fájdalom munkaszüneti napon, amikor az intellektuális feszültség alábbhagy. Lehet jobb vagy bal oldali. Javul hidegre, enyhe mozgástól. Romlik kánikulában, szellemi kimerültségtől.
Szere: kékkardvirág-kivonat

11. A fejfájás típusa: A fejfájást éhség, szellemi kimerültség okozhatja, szédülés kíséri, amely fokozódik, ha a beteg felfelé néz vagy áll. A fájdalom inkább nyilalló, a nyakszirttől előre sugárzik, de nem túl erős.
Szere: Kalium phosphoricum, Schüssler só

12. A fejfájás típusa: Tarkótájról kiinduló, doboló fejfájás, amely a fül mögött a jobb szemüreg felé sugárzik. Jellegzetessége a pofacsontokon jelentkező bohócpír. Enyhül sötét szobában, alvás vagy bélgázok távozása után. Romlik a szagoktól és fényre.
Szere: vérzőmák

13. A fejfájás típusa: A fájdalom a bal halántékon vagy a bal arcfélen egy kis ponton jelentkezik, nem változtatja a helyét. Erősödik, ha a beteg előrehajol, ha kinyitja a száját, továbbá érintéstől, dohányzástól, előrehajolástól, orrfújástól. Javul evéskor.
Szere: szegfűgyökér

Forrás: Homeopátia kézikönyve: Dr. Sebő Zsuzsanna homeopata-gyermekgyógyász

Allergia elleni szerek

Az allergiával szembeni küzdelem legalább olyan nehéz, mint a fejfájásé. A legtöbb gyógyszer komoly mellékhatásokkal bír, és emellett nem is biztos, hogy komolyan képes enyhíteni a kellemetlen tüneteket.
A homeopátiás szerek szedése azonban teljesen veszélymentes - ugyanakkor áldásos hatású. Szedése javasolt a tünetmentes és a tüneteket mutató időszakokban egyaránt. Feladatuk, hogy megszüntessék, csökkentsék a szervezet fokozott reakciókészségét az adott allergénre.

1. Tünet: Vizes, maró orrfolyás, mint amikor hagymát szeletelünk, tüsszögés, orrviszketés. Nem maró jellegű könnyezés, a szemben égő, viszkető érzés. A gége kapar, a beteg krákog, köhög.
Romlik: melegben, este, szobában, napfénytől, széltől
Javul: szabad levegőn, hűvös szobában
Szere: hagyma

2. Tünet: Nem bőséges, de maró orrváladék, gyakori tüsszögés, néha az orrgyök bedugul. Égő fájdalom.
Romlik: hidegre
Javul: melegre, minden formában, tehát meleg borogatástól, meleg ételtől, italtól
Szere: arzén

3. Tünet: Bőséges, nem maró, vizes, nyúlós váladék, sok tüsszögés, orrszárnyviszketés, ugató köhögés vagy nehézlégzés.
Romlik: hidegben, délután, este
Javul: melegben, meleg szobában
Szere: tengeri szivacs

4. Tünet: Nem maró, vizes orrfolyás, amely jelentős orrdugulással váltakozhat. Gyakori tüsszögés kíséri, kötőhártya-gyulladás társulhat hozzá sűrű, sárgás váladékkal.
Romlik: hideg, nedves időben, párás éjszaka, csapadékos napokon
Javul: melegben, meleg szobában
Szere: ebszőlő

5. Tünet: Bőséges, nem maró, víztiszta orrfolyás, amelyet azonban csípő, maró könnyezés kísér. A szemhéjak bedagadnak, széleik összeragadhatnak.
Romlik: napfény, szél, meleg hatására, zárt helyen
Javul: szabadban, sötétben, fekvő helyzetben
Szere: szemvidítőfű

6. Tünet: Bő, vizes váladék, szinte folyamatos orrfolyás, az orrgyök bedugulhat, az orrgyöknél lüktető fájdalom. Bőséges, maró könnyezés kíséri, a szemhéj bedagadhat.
Romlik: a meleg minden formájától, nedvességtől, éjjelenként, nyomástól, érintéstől, nedvességtől
Javul: hidegben, mozgásra, szabad levegőn
Szere: káliumjodid


7. Tünet: Az orr és a melléküregek nyálkahártyája megduzzad, enyhe váladékozás, szemhéjödéma (vizenyő) is kíséri égő könnyezéssel.
Romlik: a meleg minden formájától
Javul: jéghideg borogatástól
Szere: méh

8. Tünet: Éjszaka jelentkező orrdugulás, amelyet reggel tüsszögési roham követ. Bőséges, vizes, nem maró orrfolyás kíséri. Romlik: szagokra, huzatban, szabadban
Javul: melegre, mozgásra, nedves időben
Szere: hánytatódió

9. Tünet: Elviselhetetlen szemviszketés, szúró fájdalom, erős könnyezés. Híg, vizes orrfolyás, sok tüsszögés
Szere: parlagfű

10. Tünet: viszketés, amely a fül mellett az orrban és a szájpadláson is jelentkezik. Az orr és a belső szemzug kivörösödhet.
Szere: légyölő galóca

11 Tünet: A fül viszket, zúg, a beteg nagyothall. A tüneteket vizes orrfolyás, tüsszögés és orrviszketés kíséri
Szere: damaszkuszi rózsa

Ha nincsen időnk, pénzünk, hitünk arra, hogy homeopata orvoshoz forduljunk, léteznek olyan komplex szerek, amelyek többféle tüneti homeopátiás szer kombinációját tartalmazzák egyetlen készítményben. Előállításukkor azt vették figyelembe, hogy milyen gyakorisággal javítanak a különböző allergiás tüneteken.

Forrás: Natúrsziget: Dr. Mogyorósi Márta belgyógyász-homeopata, Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász-homeopata

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér