Csikung - az energia felszabadítása

2011. július 1. 09:13 , Legutóbb frissítve: 2011. június 30. 00:00
Az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államokban, az utolsó években pedig már itt, Közép-Európában is egyre terjed a Csikung divatja. Sokan valóban divatból csinálják, az "ártani nem árt, és még használhat is?" - mottójával anélkül, hogy igazán tudnák, mik
 
A Csikung hatalmas területet ölel fel, a kifejezés lényegében nem más, mint egy nagy gyűjtőfogalom. Olyan, mint mondjuk a "zene". Abból is rengeteg fajta létezik. A Csigkungból is sokféle van. Egyesek szerint talán tízezer különféle fajtája is létezik.

Ez azért hihető, mert több ezer éve alkalmazzák már, ennyi idő alatt - akárcsak az orvostudomány - óriási fejlődésen ment át. Az alapelv azonban mindegyik fajtánál ugyanaz. Az energia áramlásának biztosítása.

A kínai orvosok és természetgyógyászok évezredek óta azt tanítják, hogy a mindenséget átható éltető erő, a mindent mozgató energia a Csí. Minden élet, mozgás, aktivitás a csí hatására, a csí mentén történik. Így van ez nemcsak a földünkön, hanem az Univerzumban is. És nemcsak az emberi testben, de a növényekben, állatokban, családban, társadalomban is.

Ha tehát van elegendő energia, és ez az energia (Csí) szabadon és harmonikusan áramlik, akkor harmónia, egészség uralkodik az adott szervezetben, az adott életterületen. Ha a Csí mozgását valami akadályozza, akkor diszharmónia alakul ki, amit betegség követ.

A Csí Kung hétköznapi használata

A Csí szabad áramlását, megtisztítását, felhalmozását, erősítését szolgálja a Csikung, mely valójában különféle mozgáskombinációkból és meditációkból álló gyakorlatok összessége, s ezek helyesen alkalmazva nagy mértékben javíthatják egészségünket.

Ma már számtalan irányzata létezik az egészség megőrzésére és helyreállítására irányuló gyakorlatoknak. Van nyugalmi és mozgásra épülő, fekvő, ülő, álló vagy sétáló helyzetben végezhető gyakorlatsor. És persze van nemcsak gyógyhatású, hanem szellemi-lelki-fizikai képességeink fejlesztésére szolgáló Csi Kung is, van, ami a harcművészek teljesítményét növeli és van, amelyik a meditáláshoz, a lelki, hitéletbeli célok eléréséhez szükséges.

A technikákat semmiképp sem szabad könnyelműen venni, mert ha nem megfelelő módon végzi valaki, akkor aligha érheti el a célját, s talán még kellemetlen mellékhatásai is jelentkezhetnek. Mindenkinek a saját állapotához, lelki-testi beállítódásához illőt kellene kiválasztani. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha valaki ismeri magát (vagy ha jó terapeuta kezébe kerül, akivel közösen feltárhatják az energia-áramlás egyénre szabott lehetőségeit.

Több ezer éves gyógymód

A hagyományos kíni gyógyászat több ezer éve alkalmazza a Csikungot. Kínában ma is milliók kezdik a napot lassú, meditatív mozgással, a belső harmónia fenntartásának e naponta ismétlődő szokásával. Alkalmazzák élsportolók, vezetők, politikusok és átlagemberek, értelmiségiek és fizikai munkások, illetve átlagon felüli képességre vágyók.

Kínában működnek úgynevezett Csikung orvosok, sőt, Csikung-kórházak is. Ha valakiben az egyensúly felborul, akkor az évente többször végrehajtott ellenőrzés során ez még a betegség kialakulása előtt kiderül, s a hagyományos gyógyászat eszközeivel igyekeznek a harmóniát helyreállítani. A megelőzésen, kisebb betegségek gyógyításán túl balesetek, sérülések, sőt, degeneratív elváltozások kezelésében is alkalmazzák - a beteg állapotának megfelelően összeállított, személyre szóló gyakorlatokkal. A Csí Kung kórházakban szigorú napirend betartásával - napi 5-6 alkalommal végzett gyakorlással, pihenéssel, diétával gyógyítanak még olyan súlyos betegséget is, mint a gerincbántalmak vagy a rák. Mert a Csikunggal a súlyos elváltozások is sikerrel kezelhetőek (természetesen más gyógymódokkal kombinálva!).

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér