Mire jó az intimtorna?

2010. április 26. 06:55 , Legutóbb frissítve: 2010. április 26. 00:00 - A. Á.
Dr. Piri Anikó gyermekgyógyász rezidens és intimtorna-oktató. Miután végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, és elkezdte gyakorolni választott hivatását, foglalkozni kezdett az intimtornával is. Anikóval az intimtorna és a hozzá kapcsolódó is
 

- Miért kerültél kapcsolatba orvosként az intimtornával?

- Először 20 éves korom környékén olvastam róla, és úgy gondoltam, erre nekem is szükségem van, szeretném megtanulni. Mint a legtöbb fiatal nő, aki szexuális életet él, én is szenvedtem a gyakori folyástól, amit szerettem volna természetes módszerrel kezelni. Ezenkívül - be kell valljam- izgatta a fantáziámat a szexuális téren való ügyesedés, illetve a különböző betegségek megelőzési lehetősége is. A tanfolyam elvégzése után már azt gondoltam, ezt a tudást én is szeretném átadni a nőknek, szívesen oktatnám a tornát.


- Mi az intimtorna jelentősége? Csupán egészségmegőrzésre szolgál, vagy már meglévő problémák is megoldhatók vele?

 
- Az intimtorna jelentős egészségmegőrző illetve -helyreállító módszer. A gátizom működésének tudatosítását szolgálja, melyet már akkor elkezdünk, amikor szobatisztaságra neveljük a gyermekünket. Már ekkor nagyon sok problémát meg lehet előzni, illetve ha nem figyelünk oda, okozni is lehet. Gondolok itt például a helyes székelési szokás kialakítására, hogy tudjon a kisgyerek minden körülmények között kakilni. Ugyanis ha visszatartja, kiiktathatja székelési ingert, ami hosszútávon székrekedés kialakulásához vezethet. Persze hozzá kell tennem, hogy a helyes székelési szokásokhoz szorosan hozzátartozik a helyes táplálkozás is, ezért az intimtorna tanfolyamon életvezetési tanácsokat is kapnak a hallgatók.
Visszatérve a kérdésre, nemcsak egészségmegőrzésre szolgál a torna, hanem meglévő problémák is megoldhatók vele. Azonban ehhez hozzá kell tennem, hogy súlyos esetben elsősorban orvosi segítség szükséges, és az intimtornának a gyógyulás elősegítésében, a rehabilitációban lesz szerepe. A hallgatóknak el szoktam mondani, hogy melyik az a stádium, amikor még önerővel helyrehozható az izomműködés, és mikor kell először műteni és utána tornázni.- Hogyan befolyásolja a menstruációt, szexualitást, várandósságot, szülést, változókort, a húgyúti problémákat?

- Az intimtorna pozitívan hat a hormonháztartásra, a vérellátásra és az izomerőre, és aki hisz ebben, annak elárulom, hogy harmonizálja a szexuális energiát, a második csakrára (szexcsakra) is hatással van. Az izom tornáztatásával fokozzuk a kismedence vérellátását, kimossuk a méreganyagokat, oldjuk az érgörcsöket, ezért csökken a menstruációs görcs. Általában eleinte fokozódik a menstruációs vér mennyisége, majd csökken és normalizálódik a menzesz ideje. A nyálkahártya vérellátásának fokozódása segít a természetes ellenállóképesség helyreállításában, csökken a húgyúti és nőgyógyászati fertőzésekre való hajlam. Segít felkészíteni a várandósságra, egyrészt a fogamzóképesség növelésével, másrészt a szülésben résztvevő izmok erősítésével, illetve ellazításának tudatosításával. Lelkileg is sok gátat megszüntethet az oldott légkörben való beszélgetés a fogantatásról, várandósságról, szülésről, ezen kívül igyekszem tudásomhoz mérten homeopátiás, fitoterápiás és egyéb tanácsokkal is ellátni a tanítványaimat. Tudásomat folyamatosan bővítem, természetgyógyász egyetemre járok, ezen kívül folyamatosan frissítem ismereteimet könyvekből, az internetről is.

 

A változókor a hormonszintek változásáról és egyben egy másik életciklusba lépésről is szól. Sajnos a mai rohanó világban eltűntek a rituálék, amelyek egyik életciklusból a másikba vezethetnék át az embereket, így sokszor nincsenek kapaszkodók, sok lelki problémának ez is oka (pl. letargia, depresszió, pánikbetegség). Igyekszem beszélni a klimax tüneteinek testi, hormonális okáról, másrészt tanácsokat adni az újabb életszakaszba lépéshez. A torna gyakorlásával karban tarthatjuk a hormonháztartást, illetve izmainkat, ezzel is megelőzve például a vizelet-, illetve székletinkontinencia, a hüvelyszárazság, a méhsüllyedés kialakulását.
A torna segítséget nyújt ezen kívül a székrekedés, illetve az aranyér megszüntetésében is.

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér