Reiki – a gyógyító energia

2009. március 15. 09:57 , Legutóbb frissítve: 2009. március 15. 00:00 - Kurucz Adrienn
A reiki, azaz az egyetemes energia mindenhol jelen van, bárki számára elérhető – vélik a hívei. Segítségével nemcsak a betegségek – amelyek a test energia-egyensúlyának felbomlására vezethetők vissza – gyógyíthatók, hanem az életünket is
 

A reiki története az 1800-as évek közepére nyúlik vissza. Japánban élt egy dr. Mikao Usui nevű keresztény egyetemi tanár, akitől (a legenda szerint) az egyik tanítványa megkérdezte, hogy érthette azt Krisztus, hogy az emberek akár az ő tetteinél nagyobb dolgok végrehajtására is képesek lesznek majd. Usui nem tudta megmondani, hogyan tett csodákat Jézus, és azt sem, hogy miért nem képes a mai ember megismételni Krisztus csodatételeit. Lemondott tanári posztjáról, és elkezdte keresni a választ. Több évig vándorolt, régi japán és tibeti kéziratokat tanulmányozott, bölcsekkel, szerzetesekkel beszélt. Végül huszonegy napos böjtöt tartva meditálni kezdett, és az utolsó napon látomása támadt, amelyet később beavatásaként emlegetett: egy fényes gömb repült felé, amely eltalálta a homlokát, a harmadik szem helyét, és hirtelen minden megvilágosodott előtte. Amikor visszatért a meditációból, képes volt gyógyítani, és tovább tudta adni a reikit, az energiát a tanítványainak is. A reiki átadásának tudománya mára az egész világon elterjedt.
 

A reiki mindenhol jelen van

A közvetítő ember valóban csak közvetíti az energiát, és közben maga is részesedik belőle - ő is egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz a "kezelés" után. Minden betegségnek az az oka, hogy a szervezetben nincs megfelelő mennyiségű energia ahhoz, hogy testünk meggyógyítsa önmagát. A reiki így mindenféle betegség esetén alkalmazható. A reiki követői azonban senkit sem buzdítanak arra, hogy orvosi kezelés vagy gyógyszerek helyett válassza a reikit, csak kiegészítő kezelésként javasolják.

A kezelés úgy történik, hogy a segítő, beavatott ember saját testét csatornaként használva energiát közvetít a beteg szervezetébe - azt az energiát, amelyet a beteg hív magához. A beavatott csupán annyit tesz, hogy tenyerét a beteg teste fölé helyezi: ekkor az energia az ő csakráin át a betegbe áramlik. Mindehhez persze az is szükséges, hogy a beteg igazán akarja a kezelést, higgyen a sikerében, ne legyen elutasító, ne zárkózzon be - ebben az esetben ugyanis a kezelés eredménytelen lesz. Az első kezelés megkezdése előtt a betegnek és az energia átadójának meg kell ismerniük egymást, hogy kialakuljon a sikerhez elengedhetetlen bizalom.
 

Az aura és a csakrák

A reikiben fontos szerephez jutnak az aura és a csakrák, amelyeket célszerű ismerni, de nem kötelező, hiszen az energia enélkül is ott hat, ahol szükséges. Az emberek testét, mint ahogy a többi élőlényét is, az aura, egy legtöbb ember számára láthatatlan energiaburok veszi körül (a reikivel kezelő beavatottak a kezükkel érzik). Feladata, hogy védje a testünket a külső negatív hatásoktól, ugyanakkor színváltozásaival jelzi, hogy hol van probléma, hol van igazán szükség a gyógyító energiára.

Az aura szerves részét képezik az úgynevezett csakrák, amelyeken keresztül testünk képes az energia felvételére. A hét legfontosabb csakra a gerincünk mentén található: mindegyikhez konkrét szín és funkció tartozik. A legalsó, a fizikai világhoz kapcsolódó gyökércsakra színe a vörös, közvetlenül a mellékvesére hat. A keresztcsonti csakra színe a narancssárga, a nemzőszervekkel van közvetlen kapcsolatban. Színének változása érzelmeink változásához kötődik. A harmadik, a napfoltcsakra színe a narancssárga, a gyomorkörnyéki szervekre van hatással. A negyedik, a szívcsakra egyfajta összekötő az alsó három és a felső három csakra között. Színe a zöld, és az itt beáramló energia a szív környéki szervekre hat. A következő, a torokcsakra színe kék, és a torok környéki szervek kötődnek hozzá. A homlok- vagy harmadikszem-csakra indigókék színű és az agyalapi mirigyhez kötődik. Meditáció közben jut jelentős szerephez. Az utolsó, a koronacsakra színe a fehér, és a tobozmirigyre van hatással. A főcsakrák mellett több mellékcsakra is létezik.

Bárki képes energiát adni egy másik embernek, de csak a beavatottak tudják igazán hatékonyan közvetíteni az energiát. A reiki követői úgy vélik, hogy az energia átadását nem lehet megtanulni, legalábbis a hagyományos értelemben nem. A jelölt néhány perces beavatáson vesz részt, amely után elvileg képessé válik az energia átadására, majd a tanfolyamok segítségével egyre magasabb szintekre juthat el.

A reiki egyfajta világnézet, életforma, amely sok mindenre megtanít önmagunkkal és a világgal kapcsolatban. Segítségével nemcsak saját életünket változtathatjuk meg, másoknak is segíthetünk.

 


Miért jó a reiki?
Fejes Gábor reikimester: Ha egy beavatott használja a reikit, teljesen átalakul az élete. Segítséget kap, hogy megtalálja az utat, hogy választ kapjon kérdéseire, és mintegy „mellékhatásként” meggyógyulhat betegségeiből, könnyebben oldja meg a problémáit, levetkőzi régi rossz szokásait. Vagyis testi, lelki és szociális szinten is élőbbé válik az, aki megtapasztalja a reikit.


 

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 5 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Jucc
2009. március 16. 16:47

Mindenkinek ajánlom a reikit!Én már túl vagyok a 2.fokozaton 2 éve.Magamat minden nap reikizem,táv reikit pedig hetente küldök embereknek,akik kérik.Én is pánik rohamokból,depresszióból,önbialomhiányból gyógyítottam ki magamat.+segített az agykontroll is!Azóta,-ennek már 5 éve-boldog vagyok,megtaláltam önmagamat.Kívánom mindenkinek uyanezt!Judit

Krizi
2006. december 30. 16:38

A reikihez hasonló elveken működik a prána nadi is!!! Mindenkinek sok szeretettel tudom ajánlani! Anyukám 52 évesen, konzervatív gondolkodással végezte el a tanfolyamot és azóta lelkes használója a nadinak! Az energetizáló kezelésekkel teljesen megszüntette depresszióját!!!!!Egyébként sok-sok pozitív hatását tapasztaltam életemben a nadi használatának!!!

jezsa
2006. december 28. 10:18

Én is kaptam már , de nagyon jó volt, Csak nem tudom a férjem szerint , gonosz erőktől van Sátán azóta félve gondolk rá

ERZSÓ
2006. december 26. 19:53

Jó a reiki, akár hiszitek, akár nem. Én sem hittem benne, és bebizonyították nekem a létezését. Az életem gyökeresen megváltozott, tudom máshonnan nézni a dolgokat és boldog vagyok. ÉVI! Végezd el mihamarabb a 2. hogy távolba is gyógyíthass és ezáltal Te is gyógyulhass. Én Kecskeméten Faragó László természetgyógyásznál végeztem, próbáld meg, ha nincs közelebbi lehetőséged. Bár nem írtad, hová valósi vagy...Üdv. Erzsó

Évi
2006. december 25. 16:36

A reiki 1-et 1994-ben végeztem, a reiki kuckóban. Szeretném a II.-t elvégezni. Mik a feltételek? Mennyi a tanfolyam ára? Mikor és hol lehet jelentkezni? Ha lehetséges ezt is a reiki kuckóban szeretném elvégezni. E- mailbam kérném az értesítést. Előre is köszönöm.

Astronet Piactér