Fondü: hideg esték forró vacsorája

2009. november 22. 05:41 , Legutóbb frissítve: 2009. november 22. 00:00
A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza. Az étel neve aztán átterjedt más "fondükre" is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.
 

A sajtfondü alapja mindig sajt, kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele. Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy - ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges fondük is, amelyek kínából érkeztek hozzánk valamikor, bár mostanra 1000féle módon variáltuk őket mi magunk is. Ezeknél a "kínai" fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen. A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.

 
Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére. Merthogy például egészen rendkívülivé tehetünk például egy születésnapi zsúrt egy csokifondüvel, ahol a gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis falatokat, ráadásul nem kell bajlódnunk a születésnapi tortával, és még jó programot is kitaláltunk az aprónépnek.

És hogy mikor rendezzünk fondü-party-t? Akkor, ha nincs időnk és energiánk sokfogásos menüvel bajlódni, hanem pár perc alatt szeretnénk felkészülni a vendégségre. Akkor, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek és a jó hangulat garantált. Akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna. Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, ha éppen nincs ihletünk egy ételköltemény megkomponálásához - ami ritkán, de azért előfordul -, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.

 


Fondü receptek >>>

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér