Kamilla, a Nap virága

2010. május 2. 06:59
Egyre több ember fordul a tradicionális gyógymódok felé, hogy gyógyszermentesen, teák, esszenciák, olajok és pakolások segítségével kezelje a már kialakult betegségét, illetve gyógynövények segítségével esősítse immunrendszerét. A kamilla az egyik legrégebbi gyógynövényünk, mely számtalan betegség esetén enyhíti panaszainkat.
 
A római kamilla Nyugat-Európában és Észak-Afrikában őshonos, de ma a mérsékelt övi területeken mindenhol termesztik. Aromás évelő növény, amely körülbelül ötven centiméter magasra nő meg, tollszerű levelek és sárga közepű, fehér, százszorszépszerű virágfejek jellemzik. A legfőbb exportőrök Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Olaszország, utánuk Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észak-Amerika és Argentína következnek. A német kamilla Európában és Észak-nyugat Ázsiában őshonos, ahol még ma is vadon nő. Széles körben termesztik Európa nagy részén és más mérsékelt övi területeken. Édesen aromás egynyári növény, körülbelül hatvan centiméter magasra nő meg, finoman vágott levelek, valamint fehér, százszorszépszerű virágfejek jellemzik. Az összetett fej magbugája üreges, ami megkülönbözteti a kamilla egyéb típusaitól. Gyógyászati célokra a leggyakrabban használt a német vagy a magyar változat, amelyek biokémiai szempontból is megkülönböztethetőek a római vagy angol változattól.
A római kamillát a 16. századig nem termesztették Rómában, ahová valószínűleg Anglián keresztül érkezett, és azóta is gyógynövényként használják. A német kamillát legalább az i. e. 1. század óta alkalmazzák emésztési zavarokra. Mivel elég enyhe szer, megfelelő a gyermekek számára is. Az egyiptomiak a növényt a Napnak ajánlották fel, és gyógyító tulajdonságai miatt minden egyéb gyógynövénynél jobban tisztelték. A hieroglifák arról tanúskodnak, hogy a kamillát legalább kétezer éve használják kozmetikai és egészségügyi célokra. Az egyiptomi nemesasszonyok összetört virágsziromból készített készítményt alkalmaztak a bőrükön. Görög orvosok lázra és női rendellenességekre írták fel. 

Hagyományos használata
Kamillateát gyakran szolgálnak fel szépségszalonokban az arcizmok ellazítására. A gyógynövény hatásos fájdalom, emésztési zavarok, savtúltengés, puffadás, émelygés, hányás, bélgörcs valamint gyomorhurut esetében.

  • Emellett sérv, gyomorfekély, Crohn-betegség, irritábilis bélszindróma esetén is használják.
  • Csökkenti a menstruációs görcsöket, kezeli a náthát és a lázat, valamint az aranyeret.
  • Még gyerekek is biztonságosan szedhetik fejfájásra és migrénre.
  • A májfunkciót is serkenti.
  • A gyógynövény spiroethert, egy nagyon erős görcsoldót tartalmaz, amely lazítja a feszült, fájó izmokat, enyhíti a menstruációs fájdalmat és ingerlékenységet, valamint elősegíti az alvást, különösen gyerekeknél.
  • Manapság azok a nők, akik erős szőkítő szerek nélkül szeretnének világosabb hajszínt, gyakran a kamillát választják, mint enyhébb alternatívát.
  • A vidéki mexikói közösségekben a szülő nők a szülés alatt és után kamillafőzetet isznak a fájdalmak enyhítésére. A kamillát néhányan gyógynövény-aszpirinnak tartják.

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér