A Hellinger-féle családfelállítás

2008. március 19. 06:00 , Legutóbb frissítve: 2008. március 19. 00:00 - L.Zs.
Mindannyian tudjuk, hogy családunk fontos erőtér. Szüleink, testvéreink, nagyszüleink és egyéb hozzátartozóink alkotják azokat az erővonalakat, amelyek összekötnek bennünket, bennünk élnek, és amelyeket mi is továbbadunk. A múlt, a jelen és a jövő egy bel
 

Sorsunk összefonódik kibővített családunk tagjainak sorsával, problémáink gyakran szüleink, nagyszüleink nehéz sorsának továbbéléséből ered. Ezek tudat alatt mghatározzák, hogyan viselkedünk, hogyan reagálunk a minket érő hatásokra - évtizedeken át. Mintha lenne egy olyan közös családi lélek (morfogenetikus vagy szellemi energiamező), amelyben minden benne foglaltatik, ami a családban történt, függetlenül attól, tudunk-e a létezéséről, vagy sem. A családfelállítás ennek a mezőnek a "megkérdezése". A gyógyulás azzal kezdődik, ha a múltat tisztelettel elfogadjuk, meghajlunk őseink sorsa előtt, és nyitottá válunk a jövő felé.
Bert Hellinger

A közös családi lelket összefogó szellemi energiamező, és az ehhez kapcsolódó terápia felfedezője, kifejlesztője Bert Hellinger 1925. december 16-án született Leimenben, Délnyugat - Németországban. Kölnben nőtt fel. Születési keresztneve Anton Johann volt, a Bert keresztnevet később maga vette fel. Filozófiát, teológiát és pedagógiát tanult, majd 1952-ben szerzetes lett, és 16 éven át egy katolikus misszionárius rend tagjaként Dél-Afrikában dolgozott a zuluknál. Ezekben az években gyakorolt rá meghatározó élményt a természeti törvényekhez még közel állók íratlan ősi törvényeinek a hatásai. 1971-ben kilépett az egyházközösségből és megnősült, gyermekük nem született. Pszichoanalitikus lett. A csoportdinamika, a primérterápia, a tranzakció-analízis és különböző hipnoterápiás eljárások megfigyelése közben, az 1980-as években alakította ki a saját munkamódszerét, a mára már világszerte ismert családfelállítást. A gyakorlat sokat változott az elmúlt 20 év alatt, az aktív terapeuta az általa végzett családfelállítások tapasztalatai szerint most is folyamatosan változtatja. Jelenleg második feleségével, Maria-Sophie Hellinger-Erdödyvel él Bajorországban.
A módszer lényege

A családfelállítás módszerének lényege, hogy az egyén által magában hordozott rendszert a rendszer szereplőinek térbeli elhelyezkedésével jelenítjük meg. Alkalmazásával egy adott család tagjainak szellemi mezejére nyerhetünk rátekintést a képviselők testi érzetei, észlelései, mozdulatai alapján. Ez lehetővé teszi az elakadt vagy kiegyenlítetlen energiák rendezését azzal, hogy az egyén - a felállítást vezető segítségével - rálát a családjához tartozók életének egy-egy fontos történésére, tehát felismeri a valóságot. A képviselők helyzetének megváltoztatása, bizonyos mozdulatbeli és szóbeli rituálék megtétele feltárja a fejlődés lehetőségeit is. Az egyén életében a változás lehetősége kezdődik azzal, hogy a feltárult múltat elfogadja. Ezáltal nyitottá válik a jövő felé, képes lesz maga alakítani az életét.

 

A család szellemi mezeje

A család szellemi mezejét az egyénhez tartozók, a vér szerinti családtagok, és a más kötődések miatt odatartozók alkotják. Ez a szellemi mező állandóan jelen van az egyén életében, és a mező törvényei irányítják az egyén életét.
A Bert Hellinger által szellemi mezőnek nevezett jelenséget közel azonos időben Rupert Sheldrake, biológus morfogenetikus mezőnek írta le. Ebben a mezőben időtlenül működnek a kapcsolatok. A mező saját rendje szerint működik, és amennyiben rendetlenséget észlel, kényszerítő erővel törekszik a rend helyreállítására, a kiegyenlítésre.
A családi szellemi mezőhöz elsősorban az alábbiak tartoznak:
- az egyén,
- a megszületett és meg nem született testvérei, ikertestvérei, (mindenki, akivel az egyén legalább egyik szülője közös, az testvér, a családi energiamező nem tesz különbséget "édes"- és féltestvér között)
- a szülei, a szülők testvérei,
- a szülők korábbi intim kapcsolatai (a korábbi intim kapcsolatok a kilépéssel - szakítás, halál - teszik lehetővé az egyén megszületését, ezek a személyek "helycsináló"-ként tartoznak a klánhoz)
- a nagyszülők, a nagyszülők testvérei, a nagyszülők korábbi szerelmi kapcsolatai,
Ugyanakkor szintén kötődés alakul ki a mély traumát okozó történések során keletkezett kapcsolatokkal. A klánhoz tartoznak ezek a személyek is, például:
- háborúban a bajtárs, ha tragédia éri, és az egyén, vagy családtagja ennek köszönheti az életét,
- a balesetekben a túlélő egyénhez kötődnek a sérültek vagy áldozatul esők,
- az erőszakos cselekmények elkövetői és elszenvedői.
Létezik a származási rendszer mellett egy úgynevezett "jelenlegi rendszer", melyet az egyén partnerei és a velük nemzett gyermekek alkotnak.

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 1 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Csilla
2008. március 19. 08:12

Szuper:)

Astronet Piactér