Asszociációs teszt

2012. október 15. 10:00
Sok mindent elárulnak tudattalanunkról azok a szavak, gondolatok, amelyek egy "előhívó szó" hatására, megfontolás nélkül törnek elő. Ez az asszociációs teszt ezen az alapon működik.

Mi kell hozzá? Papírra, ceruzára lesz szükséged, csendes szobára és nyugalomra szintén. Fontos, hogy az adott kérdésekre érkező válaszokon ne gondokozz sokáig, írd le nyugodtan azokat a hangulatokat, képeket, színeket, szavakat, amelyek elsőre az eszedbe jutnak. Ne félj, rossz válasz nincs.


1. feladat
Írd le egymás alá azt a három állatot, amelyik a legkedvesebb neked. Figyelem, a sorrend fontos! Első helyre azt az állatot írd, amelyiket a legjobban szereted, és így tovább. 
2. feladat
Írd le, mi jut eszedbe az erdőről. Írhatsz csak szavakat felsorolásszerűen, de kerek mondatokat is. Ahogy jólesik.

3. feladat
Írd le, milyen a tenger. Hasonlóképpen a második feladathoz, mindegy, hogy megfogalmazott mondatokat, vagy csak szavakat írsz.

4. feladat
Nevezz meg egy forró italt. Írd le, milyennek érzed, milyennek látod ezt az italt. Írd le, szereted-e, és milyen gyakran fogyasztod, fogyasztanád legszívesebben.

5. feladat
Képzelj el egy fehér falat. Mi jut eszedbe róla? Írd le!


 


Elemzés
(Csak akkor szabad elolvasnod, ha már elkészültél a válaszokkal!)


1.A három kedvenc állatod
Az első állat, amit megneveztél, azt mutatja, milyennek látnak téged a többiek, persze természetesen a te tudattalan megítélésed szerint. Pontosabban: úgy gondolod, hogy amilyen tulajdonságokkal rendelkezik az általad elsőként megnevezett állat, olyan tulajdonságokat látnak benned az ismerőseid.


Ha például elsőnek az oroszlánt írtad, akkor szerinted téged bátornak, erősnek, félelmetesnek, előkelőnek, királyinak, elegánsnak látnak. Ha viszont a nyulat írtad elsőnek, akkor az az érzésed, hogy a nyúl jellemzőivel illetnek téged, vagyis gyávának, fürgének, ugribugrinak tartanak.


Fontos az elemzésben, hogy te mit gondolsz arról az állatról, amit megneveztél. Ha például a nyulat írtad, de a nyúlról eszedbe se jut a gyávaság, csak a pihepuhaság, a kedvesség, akkor ezeket a tulajdonságokat vedd figyelembe.


Ha a választott állat tulajdonságaival nem vagy megelégedve, (mert például az oroszlán ereje, fölénye taszít téged, és nem elkápráztat), akkor úgy véled, a környezeted nem olyannak lát, amilyennek szeretnéd. A második állat a sorodban azt mutatja, milyen vagy valójában. (A saját tudattalanod megítélése szerint!) Ha például ide a sast írtad, akkor te a sas tulajdonságaival jellemzed magad.


Érdemes megfigyelni, hogy az első két állat miben hasonlít, és miben különbözik egymástól, hiszen az megmutatja, hogy a saját magad-, illetve a környezeted által rólad kialakított kép mennyire van összhangban. Ha ez az összhang hiányzik, az önértékelési problémákra utal.


12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 1 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!edit
2009. október 6. 18:23

Találó volt. Különösen a fehér fal volt érdekes. Egyáltalán nem volt félelmetes, lehetőséget láttam benne, azt hogy hogyan díszíteném

Astronet Piactér