Válságok és megoldások

2011. december 29. 11:30 , Legutóbb frissítve: 2011. december 28. 00:00 - Kövesi Péter
Ahogy mondani szokták, manapság a csapból is a válság folyik. Itt a vég, államcsőd, tönkremenés, katasztrófa, világvége. Az emberek arcán kétségbeesés vagy fásult közöny, és bizony csakugyan kevesebb a pénzünk...
A vevőnek minden drágább, az eladónak, szolgáltatónak kevesebb a vevője, ügyfele, a munkahelyek bizonytalanok, az extra juttatások megszűnnek. És ehhez még hozzáadódnak - nem véletlenül épp most - a magánélet útvesztői. A sok kétségbeesett ember egymásnak adhatná a kilincset a pszichoterapeuták, jósok és mágusok várószobájában - ha lenne rá pénzük.

De nézzük meg más szemszögből, mi is történik a világban? Spirituális nézőpontból szemlélve a világot, az eseményeket, megszokhattuk, hogy mindennek több olvasata van. Minden tanít, jelez, figyelmeztet valamire.

Az elmúlt két-három évszázadban a történelemben soha nem látott módon értékelődött fel az anyagi világ. A materializmus (amely már az ókorban is létezett) megszűnt pusztán filozófia lenni, a világ értékrendjévé vált.

 
Ami megfogható, megehető, birtokolható, értékesebb, mint a szellemi javak. Az eszmény nem a megvilágosodott bölcs, de nem is a humánus, egyszerű jó ember, hanem mindenből pénzt csináló "bizniszmen", és a minél kényelmesebb élet.

Talán a csúcs az "intelligens" hűtőszekrény, ami érzékeli a benne lévő élelmiszert, automatikusan rendeli az utánpótlást a beprogramozott hipermarketből, fizet a bankkártyáról - már amíg van rajta pénz! Főzni nem kell, hiszen készétellel van tele, és minimális fejlesztéssel integrálni lehetne a mikrohullámú sütővel, hogy a háziasszonynak (?) még több ideje maradjon - de mire is? Míg őseinknek keményen meg kellett küzdeni a napi létfenntartásért, ma van olyan ország, ahol a polgár, ha semmit sem dolgozik, akkor is kap a nemzeti jövedelemből annyit, amiből jobban él, mint másutt a legkeményebb napi tizenkét-tizenhat órai munkából.

Itt a válság

Ennek a temérdek pénznek valahonnan származnia kellett. Ez pedig vagy a Föld vissza nem pótolható tartalékkészlete, mint például a kőolaj, vagy a máshonnan elvett pénz lehet. Ám készetek kimerülőben és lassan nincs mit elvenni a legszegényebbektől. A fejlődés (értsd anyagi növekedés) eddigi ütemét nem lehet fokozni, sőt tartani sem. Itt a válság.

A Tao szerint amikor a Yang pólus eléri a tetőfokát, visszavonul, hogy átadja a helyét a Yinnek. Bizonyos tekintetben ma ez történik. Csakhogy a Yangnak, férfias, terjeszkedő tulajdonságai révén nem szokása a csendes visszavonulás. Dűl-borul minden, és bizony időbe telik, amíg a káosz újrarendeződik, és egy másféle rend megszilárdul. De ez a rend - ha hiszünk a kínai filozófiának - ez egy humánusabb, emberi és szellemi értékekre nyitottabb, Yin-jellegű rend kell, hogy legyen.

A kapzsi anyagiasság

Az asztrológia arról beszél, hogy 2008 év vége felé a Plútó belépett a Bak jegyébe, és mintegy tizenhat évig ott is lesz. A Plútó az isteni igazság bolygója, sajátosan működik. A legmagasabb szellemi átlényegülést hozhatja annak, aki ezt keresi, de fenekestül felforgatja a világot annak, aki ellene szegül. Jelen világunkról pedig aligha mondható el, hogy alapjaiban spirituális indíttatású. A Bak számos pozitív tulajdonsága mellett bizony a merevség, megkövült régi struktúrák, és a kapzsi anyagiasság hordozója is. Képzelhetni, mi történik, amikor a két minőség találkozik!

A régi megfigyelések szerint amikor a Plútó jegyet vált, háborúk söpörnek végig a világon. Ez lehet fegyveres konfliktusok sora is, de nem csak az. Hasonlóan megrázó lehet a hatalmi-politikai és azzal végérvényesen összefonódott gazdasági rendszerek válsága is, aminek még csak a kezdetét látjuk.

123
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 2 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!gericorso
2012. március 19. 11:57

Valóban jó cikk. Az előttem szólóhoz tisztelettel: Mindannyian jobban szeretnénk élni, de a bajok fő forrása korántsem az, hogy sokan vagyunk, hanem a jelenlegi materiális és gazdasági világfelfogásunkban keresendő. Tényleg az lenne a megoldás, ha kirtanánk minden második embertársunkat? Szép gondolat... Azonfelül ez legjobb esetben csak elodázná a gondokat, hiszen a megmaradt 3,5 milliárd emeber hihetetlen gyorsan újra elérné a jelenlegi létszámot, pont a jólétii időszaknak köszönhetően. A gondok ugyanúgy kiújulnának. Azután ismét jöhetne a háború, hogy legyünk kevesebben? Ez alapvetően rossz elgondolás. A baj a szélsőséges egyenlőtlenségekben, a javak aránytalan felosztásában keresendő, a jelenlegi banki és vállati érdekekkel az élen. Teljesen más szemléletmódot kellene kialakítanunk, mert mindenkinek jutna a bolygó erőforrásaiból (akár a jelenleginél jóval nagyobb populációnak is), de sajnos az azokat és a hatalmat birtokló kevesek elképzelései nem egyeznek a többség érdekeivel. Hadd idézzek egy kövből egy nagyon idevágó részt: "Ma a világ három leggazdagabb emberének együttes vagyona nagyobb, mint a legszegényebb fejlődő országok 600 millió lakosának összes évi jövedelme; és miközben egyesek sok milliárd dollárt forgatnak a tőzsdéken és képesek arra, hogy egy ország gazdasági stabilitását megingassák, addig 36 ezer gyerek hal meg naponta éhínség miatt..." -Bunyevácz Zsuzsa: Az Új Világrend Tízparancsolata Ha másként gondolkodnánk, semmiféle ilyen jellegű problémánk nem lenne, bár ez a mai állapothoz képest erősen utópisztikus, de akkor is törekedni kell ennek a mostani "pénz az isten a materializmus pantheonjában" jellegű szemléletmódnak a gyökeres megváltoztatására! Kicsiben kell kezdeni, belülről, mert az órásokkal szemtől szemben nincs esélye a magánembernek. De ha sokaknak, a túlnyomó többségnek meváltozik az értékrendje és kiállnak egy élhetőbb, emberibb világért, akkor elkezdődhet valmi jobb. Igaz, a cikk decemberi, de én most olvastam és reagálnom kellett rá, hogy ne csak lenti negatív megközelítés legyen az egyetlen reakció...

blackonwhite00
2011. december 30. 04:31

Jó cikk, tetszett. De... a fő probléma, hogy 7 milliárdan vagyunk a Földön, és a Föld csak a népesség felét bírja el. Ezért nincs élelem, műanyag étellel tömik magukat az emberek, lassan nem lesz tiszta ivóvíz. Ahhoz pedig, hogy ez drasztikus számban és gyorsan csökkenjen háború kell, vagy biológiai fegyverek (járványok), nem nagyon van más megoldás....

Astronet Piactér