Fedezd fel a magféléket, amelyek rengeteg értékes ásványi és rostanyagot tartalmaznak!
Az olajos magvak jó hatással vannak a keringési rendszerre, fontos részei az egészséges táplálkozásnak. Vizsgálatok szerint rendszeres fogyasztásuk segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is. Lássuk, melyiket miért érdemes választani!
Kendermag
Ideális arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, csökkenti a koleszterinszintet, optimalizálja a vérnyomást, és nagyon jó hatással van a keringésre is. Erősíti az immunrendszert, és emeli a szervezet energiaszintjét. Fehérjéi könnyen emészthetőek, 40 százalékos rosttartalma pedig a legmagasabb rosttartalmú gabonákéval vetekszik.
TIPP: Használja fenyőmag helyett. Keverje össze friss bazsalikommal, olívaolajjal, parmezánsajttal, és máris kész az ízletes házi pesto.
Napraforgómag
Rengeteg folsavat tartalmaz, továbbá sok zsírt és antioxidánsokat juttatunk fogyasztásakor a szervezetünkbe. Egészségvédő komponensei között számos antioxidáns hatású anyag szerepel, melyek csökkentik egyes sejtkárosító betegségek kialakulásának kockázatát, ezért különösen hatékony a daganatok és a szívbetegségek megelőzősében. Fitokémia komponensei beindítják az emésztést, így fogyókúrában is kimondottan ajánlott.
TIPP: Egy csésze hántolt napraforgómag közel 800 kalóriát tartalmaz, ezért lehetőleg ne tévénézés közben fogyassza!
Szezámmag
Rendkívül magas a réz, mangán és kálcium tartalma, de jelentős mennyiségben található benne magnézium, vas és cink is, a vitaminok közül pedig a B- és E-vitamint, illetve a folsavat érdemes megemlítenünk.
TIPP: Fogyaszthatja salátába vagy kenyérre szórva, továbbá pörkölve használhatja különböző fogások ízesítésére is. Különleges hús- vagy egytálételek készíthetők a segítségével.
Tökmag
Az egyik legfinomabb és legjobb tápanyagtartalommal rendelkező olajos magféle. A belőle hidegen sajtolt olaj is remek, markáns ízével újjá varázsolhatja a megszokott ízeket is. A tökmag kiemelkedő cinktartalmával segít a szervezet védekezőképességének megőrzésében. Gazdag triptofánban, ezért stressz és álmatlanság esetén is hatásos.
TIPP: Az apróra vágott magokat keverje zsemlemorzsába, majd sütés előtt forgasson meg benne csirke- vagy tofuszeleteket.
Lenmag
Olcsó és nagyon kellemes aromájú mag, rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. A legjobb Omega3 esszenciális zsírsavforrás. Őröljük meg vagy turmixoljuk, adagoljuk joghurtba, salátafélékhez, de akár kenyértésztába is keverhetjük. Nagyon magas rosttartalma elősegíti az emésztést, kedvezően hat a vérzsírokra és a vércukorszintre,
a benne lévő omega–3 zsírsavak pedig elengedhetetlenek a szív normális működéséhez, és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
TIPP: Ha legközelebb kenyeret vagy süteményt süt, adagoljon lenmagot az alapanyagokhoz: egy evőkanál őrölt lenmagot és három kanál vizet számítson minden tojáshoz. Keverje össze, majd hagyja néhány percig állni, utána folytassa a munkát.
Mandula
Nem csak finom nassolni való, az egészségünk őrzője is! A mandulában nagy mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rost- és fehérjetartalma is jelentős. Fogyasszunk belőle naponta egy maréknyit, ezzel jelentősen hozzájárulhatunk szívünk egészségéhez!
TIPP: Az E-vitaminban gazdagmandulaolaj remek bőrápoló szer! Fürdés után a még nedves bőrbe kell bedörzsölni, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz. A napégés kezelésére is jól használható!