B.B. - Szex-ikonból lett állatvédő

2008. szeptember 29. 06:27 , Legutóbb frissítve: 2008. szeptember 29. 00:00 - Torma Ibolya
Az a nő, aki a filmeket készítette, nem én voltam. Valaki más. Semmi közöm ahhoz a személyhez, vagy az életemnek ahhoz a szakaszához. A mostani életemben csak állatok szerepelnek. Ami azelőtt történt, nem velem történt! – állítja az 1934. szeptember
 

Az egykori szexbomba, Brigitte Bardot 1973-as visszavonulása óta csak az állatokért él. Saját bevallása szerint 70. születésnapján is az ő társaságuknak örült leginkább.
 

"Merev gyerek voltam"

A kis Brigitte születésekor a gyártulajdonos papa gyémánt nyakéket ajándékozott feleségének. Arról nem szól a fáma, kishúga világrajöttekor mivel kedveskedett nejének, de azt tudjuk, hogy a házaspár fiút várt? A Bardot-lányok a párizsi felső tízezerhez tartozók kényelme és luxusa, szolgálók és angol nevelőnők féltő gondoskodása ellenére magányosan nőttek fel. Szüleik üzleti utakon, divatbemutatókon és estélyeken töltötték idejük jórészét. Brigitte hétéves volt, amikor testvérével összetörtek egy értékes vázát. Húga 25, Brigitte 50 botütést kapott büntetésül: ezután saját bevallása szerint meg volt győződve róla, hogy a szülei nem szeretik. És csak azért kell iskolába járnia, hogy addig is megszabaduljanak tőle. Attól kezdve magázta őket.

Tizenhárom éves volt, amikor beíratták balettozni: mestere, Borisz Knyazev csúf kis kacsának, de nagyon tehetségesnek tartotta. A visszahúzódó kislány barátkozni kezdett, lassan megjött az önbizalma. 

 

Elle-címlap, szerelem és filmszerepek

A bakfis Bardot mozgása éppoly tökéletes volt, mint az alakja. Eleinte csupán anyja divattervező barátnőjének ruháit mutatta be, de 1949 májusában már az Elle címlapjáról mosolygott az olvasókra, akik a modell nevét keresve csak a rejtélyes B.B. monogramot találták. Monsieur Bardot ugyanis nem engedte, hogy patinás neve, mely persze gyáráé is volt, egy női magazinban szerepeljen.

Ez a címlapfotó indította el Brigitte filmes karrierjét: amikor Marc Allegret filmrendező meglátta a 15 éves lány képét, utasította segédrendezőjét, Roger Vadimot, hogy azonnal hívja be próbafelvételre. A kamera "első látásra beleszeretett" Bardot-ba, akárcsak Roger Vadim. A szülők viszont cseppet sem voltak elragadtatva a lányuknál 6 évvel idősebb, a nagy tervekkel s az övéktől igencsak eltérő elvekkel bíró, orosz származású fiatalembertől. Kitiltották a házukból. A fülig szerelmes Brigitte válaszul - 15 évesen, életében először, de nem utoljára - öngyilkosságot kísérelt meg. Szülei erre beleegyeztek, hogy ha betölti 18. évét, megtartsák az esküvőt. Az 1952 decemberéig tartó várakozást úgy élte meg, mintha egy halálra ítélt büntetését életfogytiglanra változtatták volna. Minden nap hosszú szerelmes leveleket írt a fiúnak és szorgalmasan leckéket vett tőle, minden téren.
 

Szexszimbólum születik

Vadim kitartóan tanította, formálta a szépséges bakfist, akárcsak későbbi felfedezettjeit, Jane Fondát és Catherine Deneuve-öt. Meglátta benne a leendő szexszimbólumot. A lány kivételes bájait hangsúlyozó, saját készítésű fotói mindig nála voltak, hogy alkalomadtán megmutathassa azokat a filmszakma moguljainak. Elintézte, hogy az - akkor még ismeretlen, barna hajú Bardot-t - a Szerelmi aktus című mozi mellékszereplőjeként meghívják a Cannes-i Filmfesztiválra. A lapok lehozták a lány bikinis fotóját. Az akkoriban újdonságnak számító fürdőruha ellenállhatatlan látványt nyújtott Bardot tökéletes idomain.

Vadim forgatókönyvéből és rendezésében forgatták 1956-ban az És az Isten megteremté a nőt című filmet. Ebben már szőkén, alig-ruhában láthattuk B. B.-t. A film akkoriban legalább akkora felháborodást és tiltakozást váltott ki világszerte, mint amekkora lelkesedést. A gyenge történet, az 50-es években merész, ma inkább mulatságosan ható jelenetek nézhetetetlenek lennének Bardot erotikus kisugárzása nélkül.

Filmjei jórészét később is e páratlan adottságára építették. Saját bevallása szerint sosem a forgatókönyv igényessége, hanem az alkotók személye alapján döntötte el, milyen szerepeket vállalt. De Gaulle elnök adókedvezményt adott neki, mert filmjei többet hoztak Franciaországnak, mint a Renault és a Peugeot autógyárak együttvéve.

Zaklatták és istenítették, rajongtak érte és bírálták a fiatalok megrontásáért. "Azt mondják, ártalmára vagyok az ifjúságnak, rossz példát mutatok nekik? Akárhová megyek, mindig az az érzésem, hogy az emberek levetkőztetnek a szemükkel. Azt hiszik, ugyanaz vagyok az életben is, mint a filmen. Nem fogják fel, hogy az életben ugyanarra vágyom, mint bármely más normális lény? Ha visszagondolok a pályámra, tulajdonképpen örülnöm kellene, hogy még egyáltalán életben vagyok" - nyilatkozta.

 

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér