A következő élelmiszerek rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért. Lássuk, miben milyen értékes anyagok találhatók!
Paradicsom
Miért?
Sok C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint tartalmaz, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint az ártalmas szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása igazából csak hőkezelés után érvényesül, fogyasszuk gyakran házilag készített lé formájában, illetve sűrített változatban is.
Mennyit?
A legjobb, ha napi rendszerességgel az asztalunkra kerül. Szerencsére a paradicsomot kímélő eljárással, hőkezeléssel tartósítják, vagyis a likopin még a ketchupban is megtalálható.
Savanyú káposzta
Miért?
Remek C-vitamin-forrás, már 10-15 dkg savanyú káposzta fedezi napi szükségletünket: a nélkülözhetetlen aszkorbinsav gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, továbbá nélkülözhetetlen a csont- és porcképzéshez. Mivel magas a rosttartalma, a káposzta segíti a bélmozgást, és támogatja a bélflórát.
Mennyit?
Naponta egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk belőle.
Tengeri halak
Miért?
A jótékony omega-3 zsírsavak rugalmassá teszik az érfalakat, csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök, illetve a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát, segítik az izmok regenerálódását. A tengeri halak, illetve a halolaj rendszeres fogyasztása egyúttal támogatja az idegrendszer egészséges működését, és ezáltal javítja az általános közérzetünket. Serkenti a májszövet regenerálódási folyamatát.
Mennyit?
Hetente 2-3 alkalommal legyen része a napi menünek.
Hagymafélék
Miért?
Magas a rosttartalmuk, valamint sok kvercetin flavonoidot tartalmaznak, ezért szívvédő hatásuk van; ezenfelül közömbösítik a gyomorfekély kialakulásáért is felelős, káros Helicobacter pylori nevű baktériumot. Hatékonyan bevethetők a különböző daganatos betegségek elleni harcban.
Mennyit?
Fogyasszuk naponta. Ízletes alapanyag, akár főzve, akár salátákba keverve.
Dió
Miért?
Az olajos magvakban rejlő E-vitamin segíthet, hogy elkerüljük a depressziót és az Alzheimer-kórt, fogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre. A bőr rugalmasságának megőrzéséhez is hozzájárul. Érdemes paradicsommal együtt enni, mivel ez esetben a tüdőt is erősíti.
Mennyit?
Napi öt-hat szem az ajánlott mennyiség.
Élőflórás joghurt
Miért?
Jól felszívódó kalciumot, káliumot, magnéziumot és B-vitamint tartalmaz, fogyasztásával ugyanakkor hasznos probiotikumokat is bőségesen juttatunk a szervezetünkbe. Támogatja az emésztőrendszer, illetve az immunrendszer működését, a benne található esszenciális aminosavak pedig a máj egészségének megóvásához szükségesek.
Mennyit?
Jól tesszük, ha naponta eszünk 2-4 dl joghurtot.
Barna rizs
Miért?
Kitűnő szénhidrátforrás, és rengeteg B-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az agyi funkciók normális működéséhez. Bizonyos esetekben gyorsítja a szervezetben kialakult ödémák kiürülését, és a vese állapotát is pozitívan befolyásolja.
Mennyit?
Hetente egy-két alkalommal fogyasszunk egy adagot.
Alma
Miért?
A közkedvelt gyümölcsben lévő pektin nélkülözhetetlen az egészséges bélflórához, gyulladt gyomornyálkahártya esetén pedig kimondottan ajánlott, kímélő és jótékony hatású diétás étel.
Mennyit?
Valamennyien ismerjük a régi mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja.