Müzliben, péksüteményben, gyümölcslében is találkozhatsz ezzel a különleges nevű, a szuperélelmiszerek közé sorolt, apró magocskával.
A menta nemzetségbe tartozó, azték zsályának is nevezett virágos sivatagi növény fekete-szürkés magjait a közép- és dél-amerikai őslakosok elsősorban gabonaként hasznosították, ezenkívül kipréselték az olaját, illetve arc- és testfestésre is használták. A spanyol hódítók szinte teljesen kipusztították az ültetvényeket, mert úgy gondolták, így könnyebb lesz leigázni az őslakosokat.
Mitől olyan különleges?
+ Telítetlen zsírsavak: Fontos forrása az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavaknak, melyek kiemelt szerepet játszanak az immunrendszer, a szív- és érrendszer megfelelő működésében.
+ Antioxidánsok: Ezek a vegyületek képesek megkötni a szervezet számára káros, az öregedést elősegítő szabad gyökök képződését. A chiamag antioxidáns-tartalma hőhatásra sem csökken.
+ Fehérjék: Remek megoldás az állati fehérje kiegészítésére, szinte az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.
+ Ásványi anyagok: Nagy mennyiségben van benne magnézium, kalcium, kálium és vas.
+ Rosttartalom: Kiemelkedő élelmirost-tartalmával nagyban segíti az emésztőrendszer munkáját. Túlzott bevitele azonban problémákat okozhat, ezért nem ajánlott napi 15 grammnál többet fogyasztani.
Hogy használd?
Készíthetsz belőle frissítő italokat, kásákat, édességeket. Egyik legnépszerűbb felhasználási módja a puding. Ehhez tejbe vagy növényi italba kell keverni a magot, majd éjszakára betenni a hűtőbe, hogy megduzzadjon. Mézzel, gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel ízesíthető. A chiamagot alkalmazhatod liszt helyett sűrítőanyagként levesekbe és mártásokba, tojás helyett pedig kötőanyagként. Rászórhatod a salátákra, az elkészült ételekre, dúsíthatsz velük süteményeket, pékárukat is.