• Horoszkóp
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Éves horoszkóp
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Kalkulátor
  • VISSZA
Hirdetés
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Éves horoszkóp
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Kalkulátor
Hirdetés
Főoldal  /  Karácsonyi receptek  /  Karácsonyi bejgli – sokféleképpen

Karácsonyi bejgli – sokféleképpen

A mákos és diós bejgli tradicionális ünnepi sütemény, amelyet sokféleképpen el lehet készíteni. Az alábbiakban a hagyományos receptek mellett alternatív recepteket szeretnénk megosztani veletek.

Hirdetés

A Karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül, ám az aranybarna, sokáig eltartható süteményt nem is olyan könnyű elkészíteni, mint gondolnánk. Fűrészporos bejglit a közértben is vásárolhatunk, de ha olyan süteményt szeretnénk sütni, amiből vendégeinknek is csomagolhatunk, nem árt olyan receptet választanunk, amelyben lédús, gyümölcsökkel kevert mákos vagy diós tölteléket találhatunk. Érdemes alternatív (szilvás, gesztenyés, csokis) bejgli recepteket is kipróbálnunk, amelyek különleges színfoltjai lehetnek az ünnepeknek.

Mákos bejgli

Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojás, 5 dkg darált mandula, 1 citrom reszelt héja A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 5 dkg búzadara A mázhoz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál citromlé, 5 dkg citronát Előkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mokkáskanál cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Elkészítés: A tésztához keverjük a mandulát, a reszelt citromhéjat, és addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz. Meleg helyen további fél órát kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a mákot a mandulával, a cukorral, a tejjel és a tejszínnel, majd felfőzzük. Beleszórjuk a grízt – a masszának össze kell állnia, de kenhető maradjon -, és citromlével ízesítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, rásimítjuk a mákos tölteléket, és a tésztát a két hosszabbik feléről feltekerjük a képzeletbeli felezővonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, és fél órát kelesztjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat)  előmelegítjük. A tésztát az alsó rácson kb. 50-60 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, beleszórjuk a citronátot, és megkenjük fele a bejgli tetejét.

Mákos bejgli, mandulával

Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojás, 5 dkg darált mandula, 1 citrom reszelt héja. A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 5 dkg búzadara. A mázhoz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál citromlé, 5 dkg citronát. Előkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mokkáskanál cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Elkészítés: A tésztához keverjük a mandulát, a reszelt citromhéjat, és addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz. Meleg helyen további fél órát kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a mákot a mandulával, a cukorral, a tejjel és a tejszínnel, majd felfőzzük. Beleszórjuk a grízt – a masszának össze kell állnia, de kenhető maradjon -, és citromlével ízesítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, rásimítjuk a mákos tölteléket, és a tésztát a két hosszabbik feléről feltekerjük a képzeletbeli felezővonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, és a bejglit fél órát kelesztjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát az alsó rácson kb. 50-60 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, beleszórjuk a citronátot, és megkenjük vele a bejgli tetejét.

Diós bejgli

Hozzávalók a  tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg főtt áttört burgonya, 25 dkg  margarin, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 1 dl tejföl, 1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg élesztő A töltelékhez: 60 dkg dió, 45 dkg cukor (melyet citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral, rummal ízesíthetünk) Elkészítés: A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd három adagra osztjuk. A töltelékhez a cukrot kevés vízben felfőzzük, összekeverjük az ízesítőkkel, és 3 részre osztva megtöltjük vele a tésztát. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojássárgával megkenjük, fél órát hideg helyen szikkasztjuk, majd másodszor is bekenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

Almás-diós bejgli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj és porcukor, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, reszelt citromhéj és narancshéj A töltelékhez: 1,5 kg savanykás alma, 30 dkg dió, cukor, reszelt citromhéj és narancshéj, fahéj Elkészítés: A langyos tejben felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a tészta hozzávalóival. Mély tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, alaposan átgyúrjuk, majd az előbbiekben leírtak szerint újra megkelesztjük. Az almát lereszeljük, a diót ledaráljuk. Az almát megcukrozzuk, megpároljuk, elfőzzük a levét. Hagyjuk kihűlni, citrom és narancshéjjal, fahéjjal (és ha szükséges, cukorral) ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált diót. A tésztát két vagy három részre osztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a töltelékkel megtöltjük és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük a tetejét tojássárgával. Meleg helyen a letakart tepsit további 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Nutellás bejgli

Tészta 3 rúdhoz: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 22 dkg  margarin, 1 kávéskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 1,3-1,4 dl hideg tej Töltelék: kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz, kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró, kb. 45-50 dkg Nutella  Elkészítés: Tészta készítése: A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük. Töltelék készítése: A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk. Bejgli összeállítása: A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.

Gesztenyés-aszaltszilvás bejgli

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárga, 1-2 evőkanál tejföl, só A töltelékhez: 50 dkg édes gesztenyemassza, 40 dkg édes vörösborban párolt, kimagozott aszalt szilva (vagy nem túl savanyú meggy), 10 dkg porcukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál rum és ízlés szerint fahéj Elkészítés: A liszttel összedolgozzuk a margarint, a porcukrot és a tojássárgát, majd hozzáadjuk a tejfölt és egy kevés sót. A tésztát alaposan összegyúrjuk, és egy órára befóliázva, a hűtőbe tesszük. A töltelék hozzávalóit egy mély tálban összekeverjük. Kivesszük a hűtőből a tésztát, félbe vágjuk és lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A töltelék felét a tésztára kenjük, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tészta másik felét ugyanígy megtöltjük és a tepsibe tesszük, majd mindkét rudat tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt megsütjük.

Fotó: Aszódi Ádám

Hirdetés

Jóslások

  • Tarot kártya

    Jósolj magadnak az egyik legnépszerűbb kártyával
  • Egyiptomi jóskövek

    Az ősi kövek mindegyike önálló jelentéssel bír, választ adnak a kérdésekre és problémákra
  • Négy elem szerelmi horoszkóp

    Levegő, víz, föld vagy tűz? Nézd meg, hogy mennyire illetek össze
  • Szerelmi horoszkóp

    Bővített párkapcsolati elemzésünk megmutatja mennyire passzoltok

Ajánlott tartalmak

  • Maya Tarot

    A kártya a jövőt mutatja meg, méghozzá a közeli jövőt. Jósolj magadnak
  • Párhoroszkóp - Így javíts a kapcsolatodon

  • Kérj védelmet és iránymutatást az angyaloktól

  • Napi horoszkóp 2021. március 2.: vegyük észre a mindennapok csodáit!

    Sok múlik ma azon, hogy észrevegyük, mi az, amiért hálásak lehetünk a sorsnak. Napi horoszkóp következik keddre.

Képgaléria

Címkék: hungarikum karácsonyi mákos sütemény tradicionális

Ezek is érdekelhetik

origo.hu
Rekordszinten felgyorsul az oltás: több mint félmillió oltást adnak be egy hét alatt
magyarnemzet.hu
Szó sincs néppárti gesztusról: téved a 444.hu
origo.hu
8 érdekes tény Gyurcsány Ferenc bűnöző ügyvédjéről
magyarnemzet.hu
Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
mindmegette.hu
Kakaós-kefires kevert süti, amivel 10 perc munka van
origo.hu
Járványügyi kérdések: milyen szigorítások jöhetnek szóba?
koponyeg.hu
Pénteken markáns hidegfront vet véget a napos, melegedő időnek
unilife.hu
Milyen lenne, ha atomtámadás érne bennünket?

Szólj hozzá!

megjegyzés

Az előző cikkHalak szerelmi horoszkóp 2010.
A következő cikkNyerje meg Susan Wiggs legújabb könyvét!
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

  • Pulykasült másként: az ünnep illata

    Tovább olvasom
  • Mágikus menü szenteste az asztalon

    Tovább olvasom
  • Karácsonyi aprósütemények

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Hirdetés
"Keserűségünk majd mindig abból ered, hogy nem kapunk valamivel többet annál, amennyit adunk, és úgy érezzük: rossz üzletet csinálunk. " Paul Valéry
Hirdetés

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2021. március 3.: a Hold a Skorpióban jár, a megérzéseink most nem tévednek! 2021. március 02.
  • Ezeket kerüld el, ha nem akarod feldühíteni az Oroszlánt 2021. március 02.
  • Márciusi szerelmi horoszkóp: fellobbannak az érzelmek
    Márciusi szerelmi horoszkóp: felébrednek az érzelmek 2021. március 02.

JÓSOK

VIDEÓK
Az örök kedvenc menzás desszert: grízes tészta baracklekvárral
Mindmegette húsiskola - 6. rész: Így készül a tökéletes pulykafasírt
Gáspár Bea csontlevese májgaluskával - a tökéletes vasárnapi fogás!
Gáspár Bea konyhája: vargabéles szaftosan, gyümölcsszósszal
Így nézett ki az első magyar palackozott sör - A Dreher Sörmúzeumban jártunk
NAPI MENÜ
  • ElőételSült céklaleves kéksajtos pirítóssal
  • FőételGyros görögösen tzatzikivel
  • DesszertMogyorós muffin
  • VegetáriánusEgyszerű majonézes tésztasaláta
Hirdetés
Astronet Piactér
ÉDES ÉLET ÉVES ELŐFIZETÉS
3260 FT
Torták, sütemények, úgy ahogy senki nem készíti.
Mindenki megtalálja a legfinomabb vagy épp legkönnyebben elkészíthető recepteket a negyedévente megjelenő magazinunkban.
LAKÁSKULTÚRA ÉVES ELŐFIZETÉS
5580 Ft
A Lakáskultúra havonta megjelenő prémium lakberendezési magazin.
Széleskörű és értékes információkkal szolgál a lakáspiacról, lakberendezési stílusokról. Segít megismerni és megtalálni saját stílusunk.
TEST ÉS LÉLEK ÉVES ELŐFIZETÉS
3260 FT
Kiadványunk testi és lelki inspiráció mindenki számára.
Érdekli Önt az önismeret, az önmegvalósítás, illetve a gyermeknevelés, párkapcsolatokkal összefüggő kérdések?
TOP 50 megfizethető étterem
1290 Ft
Hol ehet kedvező áron minőségi falatokat?
Melyek az ország legjobb ár-érték arányú éttermei? Mindezt megtudhatja kiadványunkból.

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2017. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huSzeged - szegedma.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
888.huhirvilag.humandiner.humagyarnemzet.humainap.humetropol.huszabadfold.hu
Sport
csupasport.hufourfourtwo.hunemzetisport.hu
Gazdaság
agrariumonline.hufigyelo.huvg.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hubravo.hudietaesfitnesz.hulakaskultura.hulikebalaton.humindmegette.huvidekize.huvitorlazasmagazin.hu
Bulvár
borsonline.huripost.hu
Szolgáltatás
deliapro.hugyaszhir.huingatlanbazar.hujegyed.humediaworks.humegyekartya.huszuperinfo.hutvmusor.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk.
Részletes leírás
Hirdetés
Hirdetés