Hipnózisban

2010. március 8. 05:00 , Legutóbb frissítve: 2010. március 8. 00:00 - Vág Bernadett
Van egy virágom. Margaréta formájú, sárga közepű. A szirma barnásvörös, a szára hosszú, törékeny. Vigyázni kell rá, meg ne sérüljön. A levelei semmitmondók, pöndörödöttek, kicsik. Ez az én virágom. Ez a virág én vagyok.
- Hajoljon közel a virághoz, szagolja meg.
- Nincs illata - felelem lassan.
- Nem baj. Csak nyugodtan nézegesse, gyönyörködjön benne. Amíg csak jólesik.
- Már nincs kedvem - mondom, és magam is meglepődöm magamon. - Már eleget néztem. Kicsit unom.
- Jól van. Akkor most szép lassan visszatérünk az éber állapotba. Lassan, a saját ütemében térjen vissza ide, a szobába. Mozgassa meg a tagjait, és végül kinyithatja a szemét.
Kinyitnám a szemem. Visszacsukódik. Vagyis ki tudnám nyitni, de nem akarom. Még nem. Még kell néhány másodperc. Olyan jó így, mint egy hatalmas alvás után, mint egy gyönyörű, pihentető álom után. Csupa fény a szoba. Hunyorgok. Jól érzem magam. Szeretek élni. Szeretem ezt a nőt is, aki velem szemben ül és mosolyog. Mindenkit szeretek.
- Hogy van? - kérdi "a nő", vagyis Kunsági Andrea.
- Nagyon jól, köszönöm - és nyújtózkodom.
- A tudatalattink szimbólumrendszerében a virág jelképezi a személyiségünket. Ez a virág az ön személyisége. Ezentúl bármikor előveheti, nézegetheti, gondozhatja, gondolhat rá. Ha terápiára járna hozzám, megvizsgálnánk, miért olyan törékeny a virága szára. Miért olyan kicsik a levelei. És miért fontos magának, hogy folyton lássa. Aztán ha akarja, elültethetnénk a földbe - magyarázza.
Megköszönöm, indulnék is, friss vagyok és erős, pattannék föl a fotelból. Megingok, a lábam nem engedelmeskedik. Támolygok, kóválygok. Mint egy részeg.
- Csak lassan, lassan - mondja Andrea, - nem kell úgy sietni. Aztán óvatosan vezessen!

 

Mi zajlik bennünk a hipnózis alatt?

- Hipnotikus állapotban a jobb és a bal agyfélteke összehangolódik - mondja dr. Kunsági Andrea. - Éber állapotban általában a bal agyféltekénket használjuk: ez irányítja például a beszédet, a logikus gondolkodást, a racionális gondolkodást, erre van a "való életben" szükségünk. Ezért "elnyomjuk" a jobb agyféltekénket, ami pedig a megérzéseknek, a formai, szimbolikus gondolkodásnak, a zene élvezetének, a művészi készségnek központja. Hipnózisban a bal oldal végre hagyja szóhoz jutni a jobb oldalt is. Kicsit a merengés, az álmodozás élményéhez hasonlít ez az állapot.
Lazítással, tudatos relaxálással bárki viheti saját magát hipnózisba, de ez veszélyes dolog - figyelmeztet a pszichológus. - Ha előbukkan ugyanis egy mélyen rejtőző probléma, az illető esetleg egyedül nem tud megbirkózni vele.

Nem hipnotizálhat akárki!
Magyarországon a Magyar Hipnózis Egyesület és az Integratív Pszichoterápiás Egyesület végzi a hipnoterapeuták képzését. A képzés során a jelöltek is 150 órás hipnoterápián vesznek részt, hogy ne maradjon bennük olyan lelki sérülés, amit a kezelés során tévesen értelmeznének a páciensnél. Működési engedélyt kizárólag orvosok és pszichológusok kaphatnak. A terápia (heti egy-két kezeléssel) évekig is tarthat a probléma mélységétől függően.
 
Nem emlékszem, mi történt velem

A hipnotizált ember rendszerint tisztán emlékszik arra, hogy mit mondott, érzett a terápia alatt. Ha azonban a hipnózis során olyan régi élmények kerültek felszínre, amelyeket a terapeuta megítélése szerint egyelőre nem tudna feldolgozni a páciens, a terapeuta olyan szuggesztiót ad, hogy a beteg "ébredés után" ne emlékezzen a történtekre. Olyan is előfordulhat, hogy a páciens magától nem emlékszik a hipnózisban átélt élményeire. Ilyenkor nem akar tudni arról, amit "megtudott" önmagáról. Vagyis a tudata - önvédelemből - nem fogadja el a tudattalan tudását.

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér