Miről mesélnek a Holt-tengeri tekercsek?

2009. május 27. 06:53 , Legutóbb frissítve: 2009. május 27. 00:00 - O.E.
1947 tavaszán a Holt-tenger északi partján, a kiszáradt Wadi Qumran kiszáradt medre feletti sziklái között két beduin pásztor egy elkóborolt kecskét keresett. Ellenőriztek minden sziklát és barlangot, de nem lelték az állatot, viszont találtak valami egés
Mit tudunk a tekercsek "életkoráról"?

A radiokarbon vizsgálatok szerint a tekercsek valamikor i.e. 1-2. századból, a Krisztus előtti időből származnak. A régészek szerint a tekercsek egy titkos társaság könyvtárát képezhették. A vallási közösség hasonló lehetett az Esszénusok társaságához, vagy valóban ők voltak a tekercsek tulajdonosai. (Az Esszénusok nem fogadták el a hivatalos papság képviselőit, kizárólag a Tóra előírásai szerint éltek.) Qumran sziklás vidéke az Esszénusok társadalmának helye volt, akik a római csapatok és a jeruzsálemi papság elől menekült erre a területre - ez is azt bizonyítja, hogy tőlük származnak az értékes tudományos leletek.
Mi áll a tekercsekben?

A mai napig kutatják a tekercsek megfejtését, és próbálják rekonstruálni a legapróbb részleteket is, de a munka nagyon lassú és aprólékos, ezért egyértelmű álláspont még nem született. Az biztos, hogy a tekercsek egy része vallásos jellegű (szentírásszövegek, tanítások, zsoltárok, apokrifek, liturgiai anyagok, szabályzatok, naptárok, horoszkópok!), és egy - az Eszter könyve- kivételével az Ótestamentum minden könyvét tartalmazza, más része pedig a mindennapi élettel foglalkozik. Mindennek óriási jelentősége van a történészek és a Bibliakutatók számára. A tekercsek próféciákat is tartalmaznak, amelyeket Izsáknak, Jeremiásnak és Dánielnek tulajdonítanak, és amelyek nem szerepelnek a Bibiában. További érdekesség, hogy a próféciákon túl, számos, a Bibliában nem szereplő történet is felbukkan a tekercseken, amelyek - a tudósok és egyházi személyek szerint - nagy jelentőséggel bírnak. (Kérdés, hogy mindezek miért maradtak ki a Bibliából?)
A tekercsek héber, arámi és görög nyelven íródtak, és megjelölik azt a 64 helyet is, ahol ősi kincsek és  szent ereklyék vannak elrejtve - Izraelben.

 


A Holt-tengeri tekercsek megosztják a tudományos és vallásos világot. Számos értekezést, elemzést, szakmai eszmefuttatásokat találunk az interneten a tekercsek keletkezését és szövegeinek magyarázatát illetően, ám nagy valószínűséggel arra még várnunk kell, hogy feketén-fehéren megismerjük az ősi írás valódi jelentőségét és mondanivalóját.

Forrás, foto: wikipedia, Biblia

12
Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 3 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!zsutka
2009. június 11. 16:09

Vajon hol lehet őket magyarul elovasni? Ha valaki felvilágosítana engem... a választ előre is köszönöm. Sajnos egyébként úgy gondolom, ha valaki rendelkezik egy Tóra darabbal az vigyázzon,hogy míg biztonságban nem tudja ki ne derüljön a kiléte

Judit
2009. június 4. 23:00

Én megmutatnám azt a tóra darabot egy szakértőnek. Ki tudja mi állhat rajta. Engem is érdekelnek ezek a dolgok, de sajnos sok mindent eltitkolnak a nyilvánosság elől...

Tóra
2009. június 3. 00:28

Nekem van egy tóra darabom amit dédnagymamám örzött hét lakat alatt. A háború előtt a zsidó korházban dolgozott. Most én őrzöm de nem tudom hogy tulajdonképpen mi a jelentősége.Nagyon nagyon régi lehet és gondolom hogy kecskebőrre írták Ha valakinek van véleménye,azt örömmel nyugtáznám.

Astronet Piactér