Varázslatos Henna

2010. június 8. 08:00 , Legutóbb frissítve: 2010. június 8. 00:00
Divatos, esztétikus, lekopik, ha megunjuk, és állítólag még szerencsét is hoz: a henna nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében.
Egyiptomból származik, de előszeretettel használják Észak-Afrikában, Indiában, Szudánban és a Közel-Keleten is. Természetesen minden kultúra ragaszkodik a saját motívumaihoz, így Indiában a tekergős, futónövényekhez hasonló virágmotívumok, az arab országokban a kéz- és lábfejekre festett nagyobb virág-díszek, Afrikában pedig az erőteljesebb, szögletesebb formák a jellemzőek. Egy közös pont azonban létezik a testfestők egyre szaporodó táborában: mindannyian hiszik, hogy a mehndi szerencsét hoz viselőjének.

 
Hogyan készül a henna-festék?
A hennaleveleket gondosan összezúzva egyfajta pépet készítenek, melyhez hasonlót -egy kis kreativitással- mi is készíthetünk otthonunkban a következő recept alapján.

Hozzávalók:
- 2 teafilter
- 2 kk. instant kávé
- 2 kk. tamariszkuszbalzsam
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 6-8 egész szegfűszeg
- 425 ml víz
- 5-6 ek. hennapor
- 6 csepp eukaliptuszolaj

Elkészítés:
Tegyük egy edénybe a teafiltereket, a kávét, a tamariszkuszbalzsamot és a szegfűszeget, öntsük rá az előre kimért vizet, forraljuk fel, takarék lángon főzzük kb. egy órán keresztül, majd hagyjuk lehűlni. Adjuk hozzá az időközben finomra szitált hennaport, keverjük csomómentesre az így kapott pépet, végül csepegtessük bele az eukaliptusz-olajat és keverjük homogénre az egész krémet. Hagyjuk fél napig állni, hogy az alapanyagok összeérjenek, aztán nekiláthatunk saját, vagy vállalkozó kedvű barátnőink testének megfestéséhez...

Vigyázat! Először kis felületen, apró formákkal kezdjünk, mivel a festék erősen fog, ha elrontjuk nehéz lesz kijavítani!
Használjunk sablonokat, esetleg szemceruzával halványan előre rajzoljuk fel a megálmodott formákat és csak ezután vigyük fel a hennafestéket!

A Henna esztétikus, viselőjét egyedi módon díszíti és segítségével a legegyszerűbb ruhába bújva is különleges, egzotikus külsőt varázsolhatunk magunknak. Ideiglenes tetoválás, így nem kell attól tartanunk, hogy az örökkévalóságig testünkön maradnak a minták, hiszen viszonylag gyorsan lekopik a bőrről és utána szabadon eldönthetjük, kipróbáljuk-e mégegyszer, vagy sem. A henna szinte egyet jelent a tiszta szépséggel, a nőiességgel, a spiritualitással és a szerencsével.
A festés

Rokonával, a tetoválással ellenben teljesen fájdalommentesen kerül a bőrre, hiszen nem tűvel, hanem fapálcával vagy ecsettel viszik fel. A henna tiszta, kellemes illatú természetes anyag, mely csak egészen szélsőséges esetekben vált ki allergiás reakciót.

A festék felvitele előtt célszerű arclemosóval letisztítani a díszítendő bőrfelületet, mivel a zsíros bőrön kevésbé tapad meg a színezőanyag.
Rendszerint 1-2 mm vastagon viszik fel a mély-zöld festéket, a teljes felszívódásához azonban 1-2 (nem ritkán 5-6!) óra szükséges, ez idő alatt nem érheti víz. A festék a száradást követően feketévé válik, ekkor eltávolítják a felesleges anyagot és a bőrön láthatóvá válik a kiválasztott díszítés, igaz, ekkor még sárgás-színben. A következő napokban válik csak sötétbarnává. )Létezik fekete henna is, de az nem csak természetes anyagokat tartalmaz és irritálhatja a bőrt.)

A hennaminták a tenyéren és a talpon a legmélyebb színűek, mivel a festék felszívódása szorosan összefügg testünk hőmérsékletével és ezen testtájaink a legmelegebbek.

Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!