Kevés hozzáadáott zsiradék, maximális ízek: a római tálban készült ételek nemcsak egészségesek, hanem rendkívül finomak is! Mutatjuk, hogy használd helyesen a bámulatos cserépedényt!
A nagy múltú cserépedény népszerűsége ma is töretlen: nem véletlenül, hiszen együt sülhet a hús és a köret, és nem kell ott állni mellette míg elkészül, ráadásul valóságos ízboma lesz a végeredmény! Gyakran használják egyben sült fogásokhoz, a csülök például elképesztő finom lesz, ha római tálban készíted.
Persze nemcsak húsok készítésére jó, a zöldséges fogásokhoz éppannyira megfelelő, sőt lekvár, kenyér, hal is készülhet benne (ez utóbbihoz vásároljunk egy külön darabot, mert a római tál beszívja a hal ízét).
1. A használat előtt harminc perccel áztasd be a római tálat, töltsd hideg vízzel színültig. A tetejét is töltsd meg vízzel. Ennek köszönhetően kíméletesen párolódik majd az étel a sütőben.
2. Hideg sütőbe tedd, és csak aztán gyújtsd be a sütőt. 200 fok fölé ne emeld a hőmérsékletet, mert azt már nem bírja, és amúgyis, a római tál a lassú, kíméletes sütési módnak kedvez.
3. Ha elkészült az étel, ne tedd a róma tál tetejét hideg felületre, mert szétroppanhat a hőmérséklet különbségtől.
4. Végezetül soha ne tisztítsd mosogatószerrel. Az agyag pórusaiban minden megmarad, ami a tálba került, és később az ízek átkerülnek a következő ételbe is; ezért nem szabad a római tálat mosogatószerrel elmosni.