Grafoterápia: változtass a kézírásodon, és írd át a jövőd!

2017. március 16. 11:20 - Astronet, fotó: Northfoto
A grafoterápia szerint ha tudatosan változtatunk a kézírásunkon, azzal átalakíthatjuk a személyiségünket, ezáltal pedig a jövőnket is…

Vimala Rodgers pedagógus, grafológus, a Stanford Egyetemen folytatott pszichológiai tanulmányokat. Évtizedek kutatásával a háta mögött alkotta meg forradalmi módszerét, mely az egészséges íráskép kialakításával fejleszti a jellemet.

 

Újszerű megközelítés
A grafoterápia a viselkedéstudomány egyik ága. A kézírás sajátosságainak megváltoztatásával segíti a harmonikus énkép kialakítását.

A sorok iránya
Egyértelműen jelzi az élethez való hozzáállását, az alapvető habitusát.
Az enyhén emelkedő sorok optimizmusról árulkodnak. Ha azonban erőteljesen felfelé kanyarodnak a sorai, akkor erősítenie kell a realitásérzékét!
A lejtős sorok pesszimizmusra és negatív önértékelésre utalnak.
Tanács: Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra! Ha igyekszünk egyenes vonalban írni, az segít a reális helyzetfelismerésben és önértékelésben.

Szóköz
A társas viselkedésről árulkodik.
Ha túl közel helyezkednek el a szavak egymáshoz képest, az arra utal, hogy ön időnként túlságosan bizalmaskodó, és az önértékelése nagyon függ mások visszajelzéseitől.
Ha túlságosan távol helyezkednek el a szavak egymástól, az azt jelzi, hogy ön fél az intimitástól.
Tanács: Az optimális szóköz egy vízszintesen megnyújtott ’a’ betű méretének felel meg. Próbálja meg tudatosan eszerint alakítani az írásmódját!


Betűméret
Az írásképet tanulmányozva egyértelműen megállapítható, hogy aránylag kis, vagy nagy betűkkel írunk. Ez egyrészt az önbizalomról, másrészt a gondolkodásmódról árulkodik.

- Ha kicsik a betűk, az jelzi, hogy az illető hajlamos elveszni a részletekben. Szívesen alkalmazkodik a szabályokhoz, fontos számára a rendezettség. Ugyanakkor hajlamos az egyéniségét háttérbe szorítani.
Tanács: Ha nagyobb betűkkel ír ezentúl, akkor pozitív tulajdonságai felerősödnek, és hatékonyabban képviseli majd a saját érdekeit!

- A túlzottan nagy betűk arra utalnak, hogy ön nagyvonalú személyiség, ugyanakkor hajlamos elsiklani a részletek felett, gyakran pontatlan, sokszor késik.
Tanács: Ha tudatosan figyel arra, hogy kisebb betűket vessen papírra, hamarosan észreveheti majd, hogy hatékonyabban megy a csapatmunka, és könnyebben alkalmazkodik másokhoz!

A betűk dőlésének az iránya
A kézírás dőlésére úgy gondoljon, mintha az adott testtartással vágna át az életen. Ha hátradől, könnyen hátraesik; ha egyenesen tartja magát, akkor messzire lát és egyensúlyban van; ha előre dől, akkor könnyen orra bukik…
- Ha az írása balra dől, akkor ön valószínűleg fél a saját vágyait követni. Túlságosan megfontolt, minden téren racionális döntéseket hoz.
Tanács: Ha változtat a betűk dőlésén, idővel könnyebben felvállalja majd a döntéseit is!
- Ha az írása jobbra dől, akkor ön gyakran meggondolatlanul ugrik fejest a helyzetekbe, túlságosan gyorsan dönt és ítélkezik.
Tanács: Ha kiegyenesíti a betűit, akkor kevésbe cselekszik majd elhamarkodottan!

A betűk formálása

Hurkok
Kreativitás, vagy álmodozás?
A ’h’, az ’l’ és az ’f’ betű árulkodik erről a leginkább.
- A sima szárként meghúzott felső hurkok arra utalnak, hogy ön nem hagyja kibontakozni a kreativitását. Gyakran már eleve „lemond” az ötleteiről, meg sem próbálja megvalósítani azokat.
Tanács: Valahányszor észreveszi, hogy így formálja valamelyik betűt, térjen vissza hozzá, és rajzoljon jól látható hurkot. Ez segíteni fog abban, hogy kibontakoztassa a spontán ötleteit.


- A túlzottan terjedelmes hurkok épp ellenkezőleg, arra utalnak, hogy az illető hajlamos elmerülni az ábrándok világában. Nehezen valósítja meg a terveit, mert túl sok ideje és energiája megy el az álmodozásra, és hiányzik belőle a valódi tetterő.
Tanács: Ha egy kicsit keskenyebben formálja a hurkokat, képes lesz hatékonyabban megvalósítani az ötleteit.

Szögletek és ívek
Fogékonyság és elemző készség
Vegye szemügyre az írásképét! Több szögletet lát benne, mint ívet? Vagy éppen fordítva?
- Ha általában szögletesek a betűk, az arra utal, hogy inkább szellemi életet él, mint társaságit. Ön szeret egyedül lenni, és elmélkedni, szüksége van a magányra.
- Az ívek lágyságot, kedvességet, barátságosságot jelképeznek. Ha az írásában több az ív, mint a szöglet, akkor valószínűleg társaságban jobban érzi magát, mint egyedül.
Tanács: Ebből a szempontból is a kiegyensúlyozottság a fontos. Ha úgy látja, csupa szöglet az írása, iktasson be egy-két ívet, ettől a személyisége is lágyabbá válik. Ha túlságosan íveltek a betűi, helyenként formálja szögletesebbé a betűket, ettől idővel függetlenebbé, erőteljesebbé válik a személyisége is.


Nyomtatott betűkkel ír?
Bár sokan csak rossz szokásnak titulálják, vagy arra hivatkoznak, hogy a folyóírásuk olvashatatlan, valójában gyakran „rejtőzködő” személyiségre utal. Talán az illető fél attól, hogy igazán közel engedjen magához másokat, mert nehezen kezeli az érzéseit…

Lapozgató


Változzon együtt az írásával!
Vimala Rodgers Grafoterápia című könyvében további hasznos tippeket talál! Édesvíz Kiadó, 2490 Ft


 


Ajánlott cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá Te is!
Eddig 0 darab hozzászólás érkezett!

Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj itt!
Hozzászólhatsz a Facebook azonosítóddal is. Klikkelj a "Facebook bejelentkezés" gombra!

A -gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Astronet Piactér