• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Cékla: cukorbetegek is fogyaszthatják

Cékla: cukorbetegek is fogyaszthatják

Címkék: egészség gyógyszer zöldség

Bár hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a bíborszínű cékla, mégis elsősorban az ukrán konyha kedvencei közé sorolják ezt az édes zöldséget évszázadok óta, amelyet – az egészségre gyakorolt hatása miatt – szinte gyógynövényként tisztelnek.

Hirdetés
Vicces, hiszen mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy szép, de ez senkit nem zavar, sőt, a ronda gyökércsomó olyan, mint a mesebeli béka: csak meg kell csókolni, azaz megfőzni, meghámozni, és máris legnemesebb oldaláról mutatkozik, sötét bíborszínben pompázik.

Az ősnövény elsősorban a Földközi-tenger menti országokban mindenütt vadon termő répaféle. Már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is művelték zöldségnövényként. Ukrajnában szinte nincs egyetlen dácsakert, egy darabka föld sem, ahol ne termesztenének céklát. A gubó nyár végén érik be, és nyersen el lehet tenni a hűtőbe két hétre. Minthogy a levének van a legnagyobb aromaanyag-tartalma, a céklát lehetőleg héjában kell megfőzni, hogy minden íz érvényesüljön. Egy óra is kell, mire megpuhul, akkor azonban nagyon finom salátaként, töltve, sütve, püréként vagy salátaként.

Gyógyhatása

A gyökérnek nagy jelentősége volt a népi gyógyászatban. Serkenti az étvágyat, és magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel elsősorban lassan lebomló fruktózt tartalmaz. Sok benne a C-vitamin és az ásványi anyagok, például kálium, vas, folsav. Rákmegelőző hatással bír, emellett serkenti a vérképződést és az immunrendszer működését. A céklában lévő betain segít a savhiány ellen, fokozza a zsír lebomlását a májban, cellulóztartalma pedig támogatja a bélműködést. A friss céklából készült lé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen. Most pedig jöjjön néhány igazi, klasszikus ukrán céklás recept!

Céklalepények

Hozzávalók: 15 dkg köles, 4 dl zöldségleves, 3 közepes cékla, 30 dkg túró, 1,2 dl tej, 1 tojás, 1 csapott evőkanál cukor, só, olaj a sütéshez, 2 dl tejföl Elkészítés: 1.) A kölest zöldséglevesben felforraljuk, fedő alatt 10 percig csendben főzzük, majd lezárt edényben 20 percig duzzadni hagyjuk. 2.) Közben a céklát nem túl puhára megfőzzük, majd finoman lereszeljük. 3.) Összekeverjük a megpuhult kölessel, a túróval, a tejjel, a tojással, a cukorral és sóval. A kapott masszából kis lepényeket formálunk, és a forró zsiradékban mindkét oldalukat kisütjük. Kevés tejföllel tálaljuk.

Borscs kijevi módra

Hozzávalók: 15 dkg száraz fehérbab, 60 dkg darabokra vágott sertésborda, 1 vöröshagyma, 3 vékony csíkokra vágott sárgarépa, 1 közepes fehérrépa, só, 3 közepes, csíkokra vágott cékla, 2 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál paradicsompüré, 1-2 evőkanál borecet, fél, vékony csíkokra vágott zellergumó, 2 csíkokra vágott zöldpaprika, 2 nagy, csíkokra vágott paradicsom, 3 közepes, kockára vágott burgonya, 15 dkg vékony csíkokra vágott fejes káposzta, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 4 dkg felkockázott sertésszalonna, őrölt bors, 1 evőkanál cukor, fél-fél csokor finomra vágott kapor és petrezselyem, 4 evőkanál tejföl Elkészítés: 1.) A száraz fehérbabot egy éjszakára beáztatjuk, majd friss vízben majdnem puhára főzzük. 2.) A húst leöblítjük, a hagymával, a sárgarépával és fehérrépával kb. 3 liter, kissé megsózott vízben majdnem puhára főzzük. Közben folyamatosan leszedjük a habját. Ezután kivesszük a főtt zöldséget a levesből. 3.) A céklát 1 evőkanál forró zsírban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és az ecetet, 10-15 percig együtt pároljuk. 4.) Egy másik edényben a maradék felforrósított zsírban kissé megpirítjuk a zellert, majd beletesszük a sárgarépát, a paradicsomot és a paprikát, és kb. 10 percig pároljuk. 5.) A babot, a burgonyát, a sárgarépás-zelleres keveréket és a káposztát a húslevesbe tesszük, majd hozzáadjuk a párolt céklát és a babérlevelet. 6.) A fokhagymát a szalonnával és 1 késhegynyi sóval mozsárban szétzúzzuk, beletesszük a levesbe. 7.) Az egészet felforraljuk, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd kis lángon további 30 percig főzzük. Tálalás előtt megszórjuk zöldfűszerekkel. (Tradícionálisan pampuskával és tejföllel tálaljuk.)

További érdekességeket, ínycsiklandó recepteket, leírásokat és számtalan gyönyörű fotót: Marion Trutter – Gregor M. Schmid: Orosz Kulinária című könyvében találsz!

Vince Kiadó >>>

Részlet a könyvből: Az Orosz Föderáció több mint 125 nép és népcsoport olvasztótégelye, valamennyien mostanában kezdik újra felfedezni saját hagyományaikat. A természet és a kultúra mindig is visszatükröződött a konyhaművészetben. A melengető orosz kemence határozza meg az ételek klasszikus, lassú elkészítési módját, a főzést, a sütést-párolást. A tartósítás, például az uborkasavanyítás, a gombapácolás gyökerei a hosszú, hideg télre való felkészülés szükségszerűségébe nyúlnak vissza. A vallásos hitnek köszönhetik az oroszok rengeteg vegetáriánus receptjüket, ugyanis az orosz ortodox egyház tanítása az évnek több mint a felében böjtöt ír elő. Így aztán szigorúan elválasztották a böjti ételeket – a zöldséget, a gombát, az erdei gyümölcsöket, bizonyos korlátok között a halat – az ünnepre szánt, húsból és tejtermékekből, tojásból készülő fogásoktól. A történelem során az orosz társadalom két rétegre tagolódott: a néhány ezer jómódúval szemben ott volt a szegénységben élők hatalmas tömege. Ennek nyomán az orosz konyha egyrészről nagy becsben tartja az egyszerű alapélelmiszereket, például a rozskenyeret, a káposztát, másrészt a 19. század során kialakultak olyan kulináris csúcspontok, mint a tokhal, a kaviár vagy a krími pezsgő élvezete, azaz a magas konyhaművészet (haute cuisine), amelynek jegyében a francia szakácsok keze nyomán a cári és a nemesi palotákban a népi ételekből rafinált kreációk születtek… …Ha valaki már egyszer is együtt ülhetett az élvezetek iránt fogékony oroszokkal a terített asztalnál, jól tudja, hogy a közös étkezés összeköt, hozzájárul a kölcsönös megértéshez. Az orosz konyha az életmód, a vendégszeretet, a temperamentum, a szokások és a jellem követe, egy egész ország képviselője, amelynek hatalmas területén számtalan nép, népcsoport él. Fotó: http://www.oprah.com

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Májusi horoszkóp 2025

    Májusi horoszkóp

  • Szaturnusz a Kos jegyébe lép

    Szaturnusz, a nagy sorsbolygó a Kos jegyébe lép 2025.05.25.

  • 1919 angyalszm jelentése

    Ezt jelenti a 1919 angyalszám

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

TOP 5

  • Heti horoszkóp május 12-18.
    Heti horoszkóp 2025. május 12-18.: a hét elején feszültséget, a közepén lelkesedést, a végén nyugalmat jeleznek a bolygók 2025. május 11.
  • Hétvégi horoszkóp
    Hétvégi horoszkóp 2025. május 10-11.: a Merkúr belép a Bika jegyébe, és megfontoltságot hoz 2025. május 09.
  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. május 10-16.: a hétfői telihold feszültséget hoz, de keddtől javul a helyzet... 2025. május 10.
  • Heti holdhoszkóp
    Heti holdhoroszkóp 2025. május 12-18.: a hétfői telihold komoly konfliktusokat hoz a felszínre 2025. május 12.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. május 12-18.: mély lelki kapcsolat, új szerelem a láthatáron 2025. május 12.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az igaz barát a kezedet fogja, és a szívedet simítja. Márquez, Gabriel García

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2025. május 16.: a Bak Hold segít rendezni az ügyeinket 2025.05.15.
  • Ennek a 4 csillagjegynek élete legjobb nyara jön
    Ennek a 4 csillagjegynek élete legjobb nyara következik 2025-ben a nyári horoszkóp szerint 2025.05.15.
  • Napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2025. május 15.: fontos a jó időzítés! 2025.05.14.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés